Flyttbesked upprör Riksutställningar

Riksutställningars hela verksamhet flyttas till Gotland, tillsammans med 140 av Riksantikvarieämbetets totalt 260 tjänster, som en kompensation för det nedlagda regementet P18. Däremot får Riksantikvarieämbetets omdebatterade arkiv och biblioteket vara kvar i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns ännu inget formellt beslut och inga dokument att uppröras över. Ändå är flytten ett faktum. På torsdagskvällen informerade Kulturdepartementets statssekreterare Claes Ånstrand personligen Riksantikvarieämbetets chef, Inger Liliequist, om att ämbetets administrativa tjänster kommer att vara placerade på Gotland från och med januari 2007. Även den del av Riksantikvarieämbetet som sysslar med konserveringar flyttas. Drygt hälften av personalen kommer således att förlora sina nuvarande tjänster, något som Inger Liliequist anser påverka verksamheten negativt.

– Alla våra experter följer sannolikt inte med. Och det här handlar inte om kulturpolitik, utan endast regionalpolitik. Dessutom fördyrar det här beslutet vår verksamhet och ännu är inga ekonomiska beslut om kompensation fattade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons