X
Annons
X

Flyttad etisk gräns kan ge fler organ

Trots att donationsviljan är den högsta i världen lyckas Sverige bara få fram omkring 150 organdonatorer om året. Dålig organisation och otydliga regler gör att minst tio patienter dör varje år i transplantationskön. En i dag förbjuden förberedelse av döende skulle kunna ge fler chansen att överleva.

Den sista juni i år väntade 827 personer på ett eller flera organ i Sverige. Kön till att få en ny njure är den överlägset längsta, men här kan patienten överleva med hjälp av dialys. Värre är det för dem som behöver en lever, en lunga eller ett nytt hjärta.

Den sammanlagda kön är rekordlång och samtidigt som antalet transplanterade organ ligger ganska stadigt på omkring 700 under ett år innebär det att kön växer. Här ska man veta att organen kommer från omkring 150 donatorer som i genomsnitt donerar 4–5 organ vardera.

Trots att donationsviljan är den högsta i världen lyckas Sverige bara få fram omkring 150 organdonatorer om året.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2

Anneli Ehn Johansson får dialys på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Fem timmar varannan dag måste hon avsätta för att rena blodet. ”Man är helt slut och tiden som man mår bra är väldigt kort”, säger hon.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X