Foto: Universal Images Group North America LLC / DeAgostini / Alamy / Alamy/ IBL
Resa

Flytta till italiensk by – få 90 000 kronor

Drömmer du om att bo i en alpby? Nu har du chansen att flytta till en bergsby i norra Italien – och dessutom få betalt för det.

De senaste åren har invånartalet i den lilla byn Locana sjunkit från 7 000 till 1 500 vilket resulterat i att flera verksamheter har behövt stänga igen.
Nu tar borgmästaren i Locana till generösa knep för att locka fler boenden och erbjuder familjer med minst ett barn 90 000 kronor för att flytta hit permanent. Till en början gällde erbjudandet bara familjer som var bosatta i Italien, men nu kan även utlänningar ansöka.

Annons

För friluftsmänniskor är Locana den perfekta platsen, beläget i Italiens äldsta nationalpark Gran Paradiso och nära berget med samma namn. Här finns många möjligheter till sporter, främst vintersporter.

– Det finns dussintals barer, restauranger och butiker som bara väntar på folk som vill dra igång dem igen, säger borgmästaren Giovanni Bruno Mattiet till CNN.

– Vi letar främst efter lite yngre personer eller personer som kan jobba på distans eller vill starta verksamheter här, fortsätter han.

De senaste åren har flera liknande erbjudanden dykt upp på grund av avbefolkningen i italienska småbyar. En bit norr om Locana ligger Borgomezzavalle, där man nu säljer små, övergivna hus för bara en euro styck. Utöver det får familjer som föder barn i byn 10 000 kronor i belöning.

Foto: Borgomezzavalle

Till Toppen