Annons
X
Annons
X

Flyktvägar till Europa

Maktskifte i Egypten och ett politiskt vakum i Libyen bidrar till ett ökat tryck mot EU:s gränser, när människor på flykt från katastrofen i Syrien söker sig till Europa. Här är tre dominerande migrantrutter.

Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1

Bild 1 av 3

Den centrala medelhavsrutten

Foto: AP PHOTO

Båt vid Siciliens kust, där flyktingar drunknat efter att ha försökt att ta sig till Europa.

Det hastiga maktskiftet i Egypten i somras ledde till att många syrier ville lämna landet, och en del av dem har sökt sig över gränsen till Libyen, för att kunna ta sig vidare därifrån till Italien.

Den politiska instabiliteten i Libyen gör att det blivit lättare att passera landets gränser, och att ta sig vidare från kusten upp emot Italien.

Båten som förliste utanför Lampedusa den 3 oktober befann sig på den här rutten. 360 människor omkom, de flesta eritreaner.

Källa: Migrationsverkets verksamhets- och kostnadsprognos, från 24 oktober 2013.

Annons
X
Annons
X
Foto: LUCA BRUNO/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 3

Östra Medelhavsrutten

Foto: LUCA BRUNO/TT

2012 registrerade Frontex - EU:s byrå för gränskontroll - 30 000 ”irreguljära” eller olagliga gränspassager längs den turk-grekiska gränsen, i år är motsvarande siffra 600, och orsaken är att grekerna har skärpt gränskontrollen.

I stället har trycket ökat på Bulgarien, som också blivit en sorts fattigmansalternativ för flyktingar som inte har råd att flyga. Men också en möjlighet för dem som inte vill riskera en båtresa över Medelhavet.

Bulgarien har begärt hjälp från EU för att klara det pressade läget.

Källa: Migrationsverkets verksamhets- och kostnadsprognos, från 24 oktober 2013.

Annons
X
Annons
X
Foto: SERGEY PONOMAREV/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 3

Flygrutterna

Foto: SERGEY PONOMAREV/TT

I år har 3 500 syriska migranter anlänt till Arlanda, de flesta kommer andra EU-länder och från Turkiet.

I år har priserna längs den här rutten till Sverige stigit kraftigt, från 2 000 euro till 10 000 euro, vilket visar en hög efterfrågan på att snabbt kunna ta sig till Sverige.

Migrationsverket skriver i sin senaste prognos att svårigheterna att ta sig in lagligt i EU har inneburit en växande marknad för transportörer och smugglare.

Källa: Migrationsverkets verksamhets- och kostnadsprognos, från 24 oktober 2013.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X