Flyktingström ökar snabbt efter dramatisk nedgång

Antalet flyktingar och migranter till Grekland ökar åter efter en dramatisk minskning förra veckan. En övning av turkiska kustbevakningen tros ligga bakom den tillfälliga minskningen. Det pekar på att Turkiet kan dämpa flyktingsströmmen om resurser och viljan finns.

Under strecket
Publicerad
SvD besökte nyligen flyktinglägret på ön Samos i Grekland.  Det är egentligen ett enkelt transitläger, med i början av november var det överbefolkat, och bristen på förnödenheter stor.

SvD besökte nyligen flyktinglägret på ön Samos i Grekland. Det är egentligen ett enkelt transitläger, med i början av november var det överbefolkat, och bristen på förnödenheter stor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Flyktingar från Pakistan sitter fast vid den Makedonska gränsen.

Flyktingar från Pakistan sitter fast vid den Makedonska gränsen.

Foto: Muhammed Muheisen/TT
Santi Palacios/TT
Foto: Santi Palacios/TT
Annons

GENÈVE Förra helgen sinade plötsligt strömmen med flyktingar och migranter till Grekland jämfört med tidigare under hösten. Under oktober har omkring 7000 flyende kommit varje dag till grekiska övärlden. Tidigare i november har antalet pendlat kring 4000 flyende per dag.

Men förra helgen kom bara en handfull flyktingbåtar över Egeiska havet. Den 22 november kom blott 155 flyende över havet, och den 23 november 336. Den dramatiska minskningen gjorde många perplexa – liksom den plötsliga ökningen återigen under senaste veckan. Nu är flyktingsiffran ånyo uppe i mellan 3500 och 5000 människor som kommer till grekiska öar som Lesbos, Chios, Kos, Samos och Leros.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons