Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Maria Georgieva: Flyktingsmugglarna som räddar liv

Flykten till Europa

Gränspolis, taxichaufförer, bussförare och lokala myndigheter är inblandade i den illegala smugglingen av människor på flykt i Bulgarien. Men många smugglare kan också hjälpa till att rädda liv.

Människor korsar den bulgariska gränsen mot Grekland.

Människor korsar den bulgariska gränsen mot Grekland. Foto: Valentina Petrova/AP

SvD har tidigare rapporterat om att det finns 40 000 misstänkta människosmugglare i Europols databas. De kommer från över 100 länder runt om i världen. Bulgarien, landet som toppar Europols lista över misstänkta flyktingsmugglare, är EU:s fattigare och mest korrupta. Många har låga inkomster, medan transporter och chaufförer är billigare än i andra EU-länder.

Från det mångkulturella kvarteret runt Lejonbron i huvudstaden Sofia åker taxibilar nordväst till en av Bulgariens fattigaste städer, Vidin, som har förvandlats till ett centrum för smugglare. Där har kriminella nätverk smugglat upp till 500 migranter över en natt till Serbien, enligt bulgariska myndigheter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kriminella nätverk har smugglat upp till 500 migranter över en natt till Serbien, enligt bulgariska myndigheter.

  Annons
  X

  På dagtid gömmer smugglare migranter på grisfarmer och i nedlagda militära anläggningar.

  I takt med att europeiska länder stänger sina gränser längs Balkanrutten öppnas nya möjligheter att tjäna pengar på migranter. Resorna har blivit alltmer riskabla.

  Sommaren 2015 hittades 71 döda flyktingar i en lastbil i Österrike. En av de misstänkta smugglarna hade sin hemvist i nordvästra Bulgarien.

  Det är inte bara kriminella nätverk som står bakom smugglingen av migranter. Gränspolis, taxichaufförer, bussförare och lokala myndigheter är inblandade, i synnerhet i de fattiga regionerna längs med den bulgarisk-turkiska gränsen.

  Smugglare plockar inte bara upp migranter i Turkiet, vissa hittas i skogar på bulgariskt territorium och transporteras vidare. Om de senare upptäcks av polis kan vissa som har råd köpa sig fria. Migranter faller offer för korruptionen. Vissa har betalat över 4 000 kronor till bulgarisk polis för att kunna fortsätta sin resa.

  Samtidigt som smugglingen av migranter har ökat förstärker Bulgarien sin gräns mot Turkiet med ett taggtrådsstängsel för att hindra migranter på flykt. Stängslet ska bli lika långt som själva gränsen, 260 kilometer. Prislappen: motsvarande 500 miljoner kronor.

  Gränspolis sköt ett varningsskott som träffade en av migranterna som senare avled.

  15 oktober 2015 hittade tre gränspoliser en grupp med 50 migranter ungefär 30 kilometer inne på bulgariskt territorium. Enligt uppgifter från bulgariska myndigheter gjorde migranterna motstånd när de greps. En av gränspoliserna sköt ett varningsskott som träffade en av migranterna som senare avled.

  Eftersom gruppen inte upptäcktes exakt vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet, utan en bit inne i landet, spreds uppgifter i bulgariska medier om att migranterna – med hjälp av smugglare – kan ha mutat sig förbi polisen vid den bulgarisk-turkiska gränsen.

  Det finns främlingsfientliga strömningar gentemot migranter som understöds av politiska partier med xenofobisk agenda. Den ortodoxa kyrkan har också uppmanat regeringen att stoppa flyktingarna: "Stoppa den muslimska invasionen!"

  Migranter har vittnat om att de har blivit rånade och slagna av gränspolis innan de skickats tillbaka till Turkiet, rapporterade människorättsorganisationen Human Rights Watch i början av 2016. Myndigheter i landet tillbakavisade anklagelserna.

  Alla som smugglar migranter illegalt gör inte det för att utnyttja deras utsatthet.

  Konsekvenserna av smugglarnas verksamhet är inte svartvita. Medan migranters nödtvungna situation vid tröskeln till Europa har blivit business för smugglare, och för korrupta system, så utnyttjar inte alla flyktingsmugglare migranters utsatthet. Smugglingen kan vara någons livlina.

  Vissa smugglare som jag har intervjuat menar att smugglingen är den enda möjligheten att hjälpa människor på flykt, och rädda liv, i en tid när fler än 60 miljoner människor befinner sig på flykt undan krig och förföljelse.

  Annons

  Människor korsar den bulgariska gränsen mot Grekland.

  Foto: Valentina Petrova/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X