Annons

Alexandra Ivanov:Flyktingläger utan värdighet

Bild från flyktinglägret i Nauru från 2001. Sedan dess har det varit mycket svårt för utländska journalister att ta sig in.
Bild från flyktinglägret i Nauru från 2001. Sedan dess har det varit mycket svårt för utländska journalister att ta sig in. Foto: Rick Rycroft / TT
Publicerad

Australiens migrationspolitik har länge skilt sig från den europeiska. I stället för att ta emot flyktingbåtar har landet under många år sagt att ingen som tar en illegal väg in får uppehållstillstånd och den som har försökt har bogserats till stora flyktingläger långt från fastlandet. Men efter massiv kritik om undermålig standard lät Australien i går meddela att lägret Manus på Papua Nya Guinea på sikt kommer att stängas.

Det har under många år kommit larmrapporter om förhållandena på flyktinglägren. Men när dokument om 2 000 anmälda incidenter läckte i förra veckan (The Guardian 10/8) pekar allt mer på att det som länge benämnts som svåra förhållanden i själva verket är rent inhumana; systematiska sexuella övergrepp och misshandel ska ha förekommit så till den grad att det blivit en del av vardagen.

Annons
Annons
Annons