Annons
X
Annons
X

Flyktingkvarter kan byggas på Östermalm

Det ska bli 4 000 nödbostäder i Stockholms stad, med möjlighet till flyktingkvarter även på Östermalm. SvD kan nu avslöja delar av stadens krisplan med tioåriga, tillfälliga, bygglov – både i Bromma och på Kungliga Djurgården.

Flyktingarna och bostadsbristen
[object Object]
Åhlénshuset på Östermalmstorg. Foto: Lars Pehrson

Sedan ett par månader pågår en hittills okänd krisplanering i Stockholms stad för att även huvudstaden ska kunna ge flyktingar som får permanent uppehållstillstånd egna bostäder. Nu kan SvD avslöja att flyktingkvarter inom Stockholms kommun ska stå klara redan i år.

Sammanlagt 4 000 flyttbara, nyckelfärdiga lägenheter handlas upp av Stockholmshem, lägenheter som ska forma hela kvarter.

– Kvarteren ska stå i 7–9 år, men avsikten är att detta blir genomgångsbostäder för 2–3 års boende tills de som bor där kommer i arbete och kan flytta in på den reguljära bostadsmarknaden, säger stadshusledningens speciella samordnare, Lena Karlsson.

Annons
X

Precis som i Göteborg, är det nu snabba ryck när den nya anvisningslagen gör även Stockholms stad till etableringsort för tusentals flyktingar som får stanna.

Ni vill sprida flyktingbostäderna jämnt över Stockholms kommun. Går det?

– Vi har några möjliga ytor även på Östermalm, men det är förstås inte så enkelt där det inte finns så mycket mark.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pratar ni med Kungliga Djurgårdsförvaltningen?

  – Ja, vi pratar med dem också.

  Kan du nämna något om nya kvarter i Bromma?

  – Ja, områdena runt Bromma är intressanta. I närheten av flygplatsen är det mindre lämpligt på grund av ljudnivån, men det finns områden runt om som ändå ligger för planering kommande år, berättar Lena Karlsson.

  För att undvika lokala protester innan det finns tydliga besked, vill inte politikerna ännu tala om lämpliga platser. Det bollas alltså ned på tjänstemannanivå. Men klart är att Stockholmshems upphandling gäller kvarter som blir 80 eller 300 lägenheter stora i upphandlingens basutförande.

  – Som sagt ska detta vara i stora delar av staden. Det är förhållandevis stora volymer. Det kommer att behöva bli tillfälliga lösningar i många delar av staden, svarar dock Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd.

  Även bostadsborgarrådet Ann Margarethe Livh väljer att tills vidare ge begränsad information, till exempel att det främst blir kvarter i 2–3 våningar.

  – Säger vi alla platser samtidigt, så kommer det att uppfattas som rättvist. Men säger vi platserna successivt, hinner vi med att informera. Vi ska fundera lite mera på detta nya, innan vi går ut med exakta platser, säger hon.

  Planerna som alltså inte är offentliga tas just nu fram i förvaltningarna medan Stockholmshem har uppdraget upphandla. Det är just den offentliga EU-upphandlingen av 4 000 flyttbara lägenheter till Stockholms stad som ger en fingervisning om de omfattande modulbostäderna med prislappar på troligen över en miljard kronor. Upphandlingen avslutas förövrigt vid midnatt idag, torsdag.

  Det framgår att den kommunala planen är att vinnande anbudsgivare placerar ut 1 500 lägenheter i år, och resten av totalt 4 000 lägenheter under 2017 och 2018. De upphandlade kvarteren om 80 eller 300 modullägenheter kan sedan pusslas ihop på olika sätt på olika platser och modulernas antal kan anpassas lokalt. Just nu talas om 6–8 platser för kvarteren, men det kan växa till kring 20 om man lyckas passa in små kvarter i befintlig bebyggelse.

  – Det kan även vara kvarter om 2x300 lägenheter och då behöver vi inte lika många platser. Vi får bedöma hur stort vi vill ha det, säger samordnaren Lena Karlsson.

  Huvuddelen av de nya modullägenheterna köps av Stockholms stad för att kunna stå i upp till tio år och sedan, eventuellt, användas till annat. Enrummarna med kokvrå är bara 13 kvadratmeter, medan andra lägenheter är uppåt 55 kvadratmeter. Fördelningen mellan stora och små lägenheter avgörs senare, utifrån hur statens anvisningar blir av flyktingar till Stockholms stad.

  Är det inte risk att stadens vanliga detaljplanearbete störs av utplaceringen av tusentals temporära bostäder?

  – Nej, vi väljer inte områden som ska detaljplaneras inom 1–2 år, utan längre fram i tiden, om 7–8 år, svarar Lena Karlsson.

  Hon lägger till att staden helst vill undvika mark där alla kommer att överklaga eftersom det tar så lång tid. Å andra sidan vill man inte berätta om platserna innan det går att visa upp hur det ska se ut.

  Man vet att det kommer att bli protester – kanske till och med högljudda protester så som det nu är i Göteborg. I många fall kommer det dock att röra sig om mindre attraktiv mark, till exempel underutnyttjade parkeringsplatser. Lena Karlsson uppger dock att det även finns exempel på nedlagda verksamheter i innerstaden som kan omvandlas till bostäder.

  Till det allvarsamma läget hör också hotbilden. Byggena kommer att kräva bevakning, vilket delvis ingår i upphandlingen.

  Enligt uppgift till SvD jobbar en rad förvaltningar sedan i slutet av förra året på den omfattande planeringen som alltså samordnas från stadshusledningen i Stockholms stad.

  Få SvD:s dagliga nyhetsbrev

  Anmäl dig här!

  Annons

  Åhlénshuset på Östermalmstorg.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X