"Flyktingkrisen är en chans för Sverige"

Världsbanken-chefen fick stjärnstatus när hon var Indonesiens finansminister. Nu verkar Sri Mulyani Indrawati mer i det dolda. I en exklusiv intervju med SvD Näringsliv säger Världsbankens operativa chef att Sverige bör ta på sig ledartröjan i migrationsfrågor.

Under strecket
Publicerad

Sri Mulyani Indrawati är nummer två i Världsbankenhierarkin och var nyligen på besök i Stockholm för att diskutera bland annat flyktingfrågan.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

För någon som är omtalad för sin tuffhet ger Sri Mulyani Indrawati ett ovanligt anspråkslöst intryck. Som Indonesiens finansminister mellan 2005 och 2010 fick hon stjärnstatus. Hon blev ansiktet utåt för regeringens kamp mot korruptionen och prisades för att skapa ordning i skatte- och tullsystemet. Nu har hon snarare en position i skuggan av Världsbankens president Jim Yong Kim.

Som nummer två i hierarkin är Sri Mulyani ­Indrawati ändå den högsta operativa chefen för den överstatliga organisationen. När vi möts är hon på rundresa genom Europa för att tala om hållbara ­utvecklingsmål, klimatarbete och den pågående flyktingkrisen. Schemat är hektiskt med stopp i Oslo, Berlin, London och Paris, förutom Stockholm.

Annons
Annons
Annons