Annons
X
Annons
X

Sönderfall hotar Europa – kräver akut lösning

Europa står inför sönderfall, och redan inom närmaste månaderna kan kontinenten ”brytas itu”. Det varnade Frankrikes premiärminister Manuel Valls och andra tungviktare vid Davosmötet på torsdagen.

– Flyktingkrisen måste lösas inom sex–åtta veckor, sade holländske premiärministern Mark Rutte.

Flykten till Europa
[object Object]
Premiärministrarna Mark Rutte, Manuel Valls och Alexis Tsipras, från Holland, Frankrike respektive Grekland, gav en dyster bild av läget i Europa. Foto: Laurent Gillieron/TT

DAVOS Det var en dyster bild av läget i Europa som gavs under en av Davosmötet mest uppmärksammade debatter på torsdagen. Framtiden för kontinenten är full av mörka moln, enligt en rad mäktiga tungviktare. Bland dem fanns den franske premiärministern Manuel Valls, Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Tyskland finansminister Wolfgang Schäuble och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Syrien är inte bara ett probem för Medelhavsländerna, utan har blivit ett problem för alla.

Enigheten var stor: Detta är ett kritiskt år för Europa som står inför vid ett politiskt och ekonomiskt stup. Det finns i huvudsak fem stora hot. Ett är flyktingkrisen med över en miljon flyktingar som kommit till Europa under 2015 och skapat sprickor i unionen. Ett annan är terrorhotet samt ökande extremism i länder som Österrike, Frankrike, Sverige, Danmark och Italien. Ett tredje och fjärde är Grekandskrisen liksom Brexit – britternas omröstning om att helt lämna unionen. Ukrainakonflikten är det femte hotet, menade de.

Annons
X

– Vi befinner oss i krig mot terrorismen. Men terrorhotet måste ena Europa, det är inte bara Paris som drabbats. Detta kräver att alla stater samarbetar mer, utbyter underrättelseinformation och övervakar flyg och flygplatser. Syrien är inte bara ett probem för Medelhavsländerna, utan har blivit ett problem för alla, sade Manuel Valls.

Oväntat konkret ambitionsnivå för att lösa flyktingkrisen kom från Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

– Vi måste lösa migrantkrisen inom de närmaste sex till åtta veckorna. Under årets första tre veckor har 35 000 människor korsat från Turkiet till Grekland. Och detta är vinter. Till våren kommer ännu fler flyende, sade Rutte.

Sveriges statsminister Stefan Löfven instämde senare under dagen i denna tidsplan som han sade det ”ligger någonstans där”. Vad som menas med att lösa krisen är dock oklart.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras lade pannan i djupa veck och sade att Grekland måste vara del av lösningen.

– Det som händer på Egeiska Havet är en djup kris, människor förlorar sina liv för att smugglarna får fortsätta att arbeta ostört. Fler flyktingar måste tas av andra länder i EU, sade Tsipras.

Alla problemen i Afrika och Mellanöstern är våra problem också.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble hade sin lösning på krisen som medfört en kolossal flyktingström till landet med över en miljon flyende på ett år.

– Mellanöstern behöver en Marshallplan för att hantera flyktingkrisen. Vi måste investera miljarder i de regioner varifrån flyktingarna kommer. Alla problemen i Afrika och Mellanöstern är våra problem också. Allt som går snett i dessa regioner slutar i Europa, sade Schäuble.

Mer kraft måste nu läggas på att hålla ihop en kontinent som hållas på att falla sönder, sade samtliga. Grekland och Storbritannien får bara inte lämna unionen, sade Manuel Valls.

– Det vore ett historiskt misstag om Europa låter Grekland lämna eurozonen. Det vore också en tragedi om Storbritannien lämnar Europa. Vi måste göra allt för att landet ska stanna, sade Valls och fortsatte:

– Med flyktingkris, terrorhot, Ukraina, separatism kunde inget värre ske än att ett medlemsland lämnar. Det vore en signal till andra länder, och skulle bereda vägen för mer populism.

Annons

Premiärministrarna Mark Rutte, Manuel Valls och Alexis Tsipras, från Holland, Frankrike respektive Grekland, gav en dyster bild av läget i Europa.

Foto: Laurent Gillieron/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X