X
Annons
X

Flyktingkris hot mot grannländer

Mer internationellt stöd krävs till Syriens över sex miljoner flyktingar vars situation blir alltmer alarmerande. Det varnar FN, som börjat planera för en långsiktig flyktingkris i grannländerna.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR har just avslutat ett krismöte i Genève om Syriens flyktingkatastrof, nu en av världens värsta. Det var ett bekymmersamt möte med över 130 regeringsrepresentanter, ett dussintal hjälporganisationer och utrikesministrarna från Syriens grannländer på plats. Det finns inga tecken på att flyktingströmmen minskar - UNHCR registrerar omkring 4000 nya flyktingar varje dag – och omvärldens stöd ökar bara marginellt. Knappt hälften av FN:s vädjan om 4,4 miljarder dollar till flyktingarna har besvarats, och bara ett fåtal länder utanför regionen erbjuder sig att ta emot syriska flyktingar.

– Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak har tagit emot en ihållande ström av syriska flyktingar, men nu har generositeten nått en gräns. Omvärlden måste förstå att bördan är alltför tung att bära för bara några grannländer, sade FN:s flyktingkommissaire António Guterres vid en presskonferens i Genève efter mötet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X