Linda Nordlund:Flyktingfrågan i fokus för Biden

Joe Biden, USA:s vicepresident, mötte Binali Yildirim, Turkiets premiärminister under gårdagen. Idag är han i Stockholm för att möta Stefan Löfven.
Joe Biden, USA:s vicepresident, mötte Binali Yildirim, Turkiets premiärminister under gårdagen. Idag är han i Stockholm för att möta Stefan Löfven. Foto: Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Joe Biden, USA:s vicepresident, har landat i Stockholm. Det är ovanligt att Sverige får den typen av högnivåbesök från supermakten, inte minst då det bara är tre år sedan Barack Obama som förste, sittande president reste hit. Det visar på att Sverige är en viktig och uppskattad partner – men också att världens kriser kommit närmre.

Vårt land är intressant för omvärlden på grund av det stora antal flyktingar vi mottagit under de senaste åren. Under förmiddagens förhandlingar i Rosenbad kommer därför fokus att ligga på flyktingkrisen. FN har bjudit in till ett högnivåmöte i september, där migrant- och flyktingströmmar ska diskuteras. I bästa fall leder det till icke-bindande utfästelser om att världens länder ska motverka grundorsakerna till att människor migrerar eller flyr, och vaga ambitioner att ta emot fler flyktingar.

Annons
Annons
Annons