X
Annons
X
Recension

Var är mitt hem? Flyktingens smärta berör oss alla

Danjin Malinovic berättar sin egen historia, om flykten från våldet i det forna Jugoslavien till lilla Hyltebruk, drömmen om paradiset. SvD:s Lars Ring drabbas av en berättartalang vars erfarenhet är smärtsamt aktuell även i dag.

Danjin Malinovic i ”Var är mitt hem?” Foto: Martin Skoog

En ensam man på en scen. Rakt och utan åthävor berättar om en barndom på flykt. Ibland kan det vara så enkelt – det svåra. Han talar om hur ett Jugoslavien faller sönder till folkgrupper som plötsligt hatar varandra. Hur den lilla staden Derventa där alla levt som vänner och grannar blir en stridszon där ortodoxa, katoliker och muslimer plundrar och dödar. Hur en grabb den ena stunden spelar fotboll och den andra befinner sig på panikartad flykt.

Danjin Malinovic står rakt upp och ner och berättar på perfekt svenska. Kägelbanan på Södran är fylld till bristningsgränsen. Idag har drygt 20 år har gått sedan flykten till Zagreb, till Moskva, till en svensk flyktingförläggning. Den sista biten var värst, familjen fick avslag och levde papperslösa under flera år innan man till slut blev svenskar – och då äntligen fick komma till lilla Hyltebruk, deras dröm om paradiset.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X