Annons

Flyktingarna i Libanon pressas att åka hem

Världsbäst på flyktingmottagande. Libanon har tagit emot rekordmånga syriska flyktingar – men nu ökar pressen på dem att åka hem. För syrierna är det som att sitta fast i en rävsax i väntan på att livet ska starta om. Men till Sverige vill de inte.

– Nej, nej. Vi vill inte till Europa, säger flyktingen Salman.

Under strecket
Publicerad
Syriska flyktingar samlas i den libanesiska bergsstaden Arsal för att resa tillbaka till Syrien. Libanon, som har sex miljoner invånare, tog emot emot omkring 1,8 miljoner syrier som mest. Nu vill de att de åker hem.
Syriska flyktingar samlas i den libanesiska bergsstaden Arsal för att resa tillbaka till Syrien. Libanon, som har sex miljoner invånare, tog emot emot omkring 1,8 miljoner syrier som mest. Nu vill de att de åker hem. Foto: Bilal Hussein/AP

Den libanesiska staden Arsal ligger i bergen vid gränsen till Syrien. Hit kom 100 000 av de över 1,5 miljoner syrier som flydde när kriget startade för åtta år sedan. De togs emot med öppna armar, men under åren har känslorna förändrats.

Syriska flyktingar samlas i den libanesiska bergsstaden Arsal för att resa tillbaka till Syrien. Libanon, som har sex miljoner invånare, tog emot emot omkring 1,8 miljoner syrier som mest. Nu vill de att de åker hem.

Foto: Bilal Hussein/AP Bild 1 av 8

Abu Ibrahim och Abu Ammar är valda till ledare för ett informellt syriskt flyktingläger.

Foto: Jesper Sundén Bild 2 av 8

Bildäcken håller den korrugerade plåten på plats. På andra sidan bergen ligger Syrien.

Foto: Jesper Sundén Bild 3 av 8

Salman och hustrun Safa bor i ett tältläger i Majdal Anjar, i Bekaadalen. I dörröppningen syns 5-åriga Aisha, ett av familjens fem barn.

Foto: Jesper Sundén Bild 4 av 8

29-åriga Kawthar i turkos slöja är lägrets ”shawish” – det vill säga dess ledare. I Syrien pluggade hon till sjuksköterska. I Libanon kan hon varken plugga vidare eller arbeta.

Foto: Jesper Sundén Bild 5 av 8

”Jag ber om att kunna återvända till Syrien så snart som möjligt”. Mohammed är 75 år och kom till Libanon 2013 från Quneitra, i sydvästra Syrien. Han har nio barn här. Han arbetar inte, men några av barnen arbetar.

Foto: Jesper Sundén Bild 6 av 8

Abdullah är 14 år och har bott i Libanon i fem år. Han har inga särskilda drömmar inför framtiden, annat än återvända till Syrien. Det är mycket bättre där, säger han.

Foto: Jesper Sundén Bild 7 av 8

Diaa, 62, kommer från Damaskus. Hon har bott i Libanon i fem år. Hennes make dog för två år sen och familjen är splittrad. En dotter bor i Norge. ”Allt jag vill är sitta tillsammans med mina barn igen. Det spelar ingen roll var. Jag vill bara träffa dem igen”, säger hon och torkar tårar från ögonen.

Foto: Jesper Sundén Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons