Annons
X
Annons
X

Flyktingar rundade kontroll – transportör hotas av böter

Polisen har hittills upptäckt 33 personer som tros ha tagit sig igenom id-kontrollerna i Danmark utan giltiga id-handlingar. Det innebär att transportörerna riskerar böter på hundratusentals kronor.

Id-kontrollerna
Tågresenärer på väg till Sverige kontrolleras vid tågstationen i Kastrup.

Tågresenärer på väg till Sverige kontrolleras vid tågstationen i Kastrup. Foto: Emil Langvad/TT

Vid 10-tiden den 7 januari anlände en buss från Berlin till polisens gränskontroll vid Öresundsbron. På bussen fanns en pojke från Somalia som hade låst in sig på toaletten.

En stund efter avresan hade den svenska busschauffören upptäckt att pojken saknade id-handlingar. Chauffören informerade pojken om att han därför inte kunde följa med till Sverige. Pojken vägrade att lämna bussen.

Eftersom det var 12 minusgrader ville inte chauffören slänga av pojken, som bar lättare klädsel.

Annons
X

Bergkvarabuss, som driver busslinjen, riskerar nu böter på 50 000 kronor för händelsen. Anledningen är att regeringen införde krav på id-kontroller den 4 januari för resor med buss, tåg och färjor från Danmark.

Enligt regelverket är det upp till transportföretagen att kontrollera passagerarnas id-handlingar. Annars väntar böter på 50 000 kronor per tillfälle.

Polisen har vid gränskontrollerna i Skåne hittills upptäckt 33 fall av personer som saknat giltiga id-handlingar trots att de passerat id-kontrollerna. 20 av ärendena har skickats vidare till Transportstyrelsen, som nu undersöker om företagen ska krävas på böter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Innan besluten fattas tillåts företagen yttra sig, säger Rainer Nilsson, sektionschef på Transportstyrelsen.

  – Vi vill se om transportören har tagit ansvar för det som de har ålagts. Jag antar att deras redogörelse för hur de har organiserat upp och genomför id-kontrollerna kan vara intressant för oss, säger han.

  Om Transportstyrelsen går på polisens linje kan böter på totalt en miljon kronor vänta transportföretagen.

  Men flera aspekter försvårar Transportstyrelsens bedömningar. Bland annat misstänker gränspolisen att en del personer som vill söka asyl i Sverige av olika anledningar undanhåller sina id-handlingar från de svenska myndigheterna. Ett scenario är därför att en person visar upp en giltig id-handling i Danmark men sedan gör sig av med handlingen under resans gång.

  Dessutom menar kritiker att regeringens förordning om id-kontroller är ett hafsverk som möjliggör flera tolkningar.

  – Förordningen är väldigt vid eftersom det är transportören som bestämmer hur de ska genomföra kontrollerna. Det finns en risk att det kommer att vara lite olika ingångsvinklar som vi ska ta ställning till, säger Rainer Nilsson.

  Majoriteten av fallen med misstänkt id-slarv gäller Öresundstågen. Polisen har hittills lämnat över tretton sådana fall till Transportstyrelsen.

  Magnus Andersson, chef för affärsområde tåg på Skånetrafiken, som tillsammans med danska DSB ansvarar för Öresundstågen, säger att kontrollerna i stort skötts på ett bra sätt.

  – Det kan ju finnas olika skäl till att en person påträffats vid gränskontrollen utan id-handling. Vi har tagit vårt fulla ansvar för att genomföra id-kontrollerna, säger han.

  Annons

  Tågresenärer på väg till Sverige kontrolleras vid tågstationen i Kastrup.

  Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X