Syriska engelskläraren Haifa Koraida hoppas på att starta ett nytt liv i Egypten med sina två barn. Men tanken på att dottern Asmaa kanske måste genomgå kvinnlig könsstympning skrämmer henne.
Syriska engelskläraren Haifa Koraida hoppas på att starta ett nytt liv i Egypten med sina två barn. Men tanken på att dottern Asmaa kanske måste genomgå kvinnlig könsstympning skrämmer henne. Foto: Peter Biro

Flyende flickor riskerar att könsstympas i Egypten

Egypten är sista utvägen för flyende syrier, då andra länder stängt portarna. Men här tar vägen slut. Syrierna kommer inte vidare och en otäck utveckling har uppdagats bland dem som vill integreras: kvinnlig könsstympning.

– Säg att det inte är sant, säger nyanlända Haifa med tolvårig dotter till SvD i Egypten.

Uppdaterad
Publicerad

ALEXANDRIA Solen glittrar i det blågröna havet, och vid strandkanten springer skrattande barn. Mammorna står en bit ut i vattnet och kastar boll till varandra. En idyllisk syn i egyptiska flermiljonstaden Alexandria vid Medelhavets rand.

Men bilden mörknar vid åsynen av olycklige Ibrahim Talal, som står på stranden och blickar mot horisonten. Den 47-årige advokaten är orakad, klädd i jeans och blårutig skjorta. I handen bär han en liten svart portfölj.