Flyktingar luras på paradiset

Under strecket
Publicerad
Annons

JAKARTA För två år sedan lämnade Abdul Kadir och hans kusin Afghanistan. Efter ett misslyckat försök att ta sig till Australien bor de nu i Jakartas centrum för flykting-smuggling. Priset för resan till Australien, inklusive nya afghanska pass, flygbiljetter och eskort, var 50 000 kronor per person.
Abdul Kadir var 19 år när han och hans kusin lämnade Afghanistan för två år sedan. De stod inte ut med talibanregimens "religionspolis", som såg till att alla män bad fem gånger om dagen och hade skägg och svart turban.
I dag bor han på ett litet pensionat i Indonesiens huvudstad Jakarta, efter ett misslyckat försök att ta sig till Australien. Och trots att talibanregimen har fallit och det råder en ny, mer öppen ordning i Afghanistan är han inte säker på att hans framtid finns där.

– Jag kanske åker tillbaka för att kolla läget. Men är det fortfarande hopplöst så sticker jag igen, säger Abdul Kadir över en kopp kaffe på ett litet kafé på Jalan Jaksa, en av Jakartas bakgator som tidigare var ett tillhåll
för unga ryggsäcksresenärer från väst.
Nu har området tagits över av asylsökare från Afghanistan, Iran, Irak och Pakistan. Jakarta har blivit ett centrum för asylsökare på väg främst till Australien, men också resten av världen.

Annons
Annons
Annons