Annons
X
Annons
X

Högskolekurser på arabiska kan införas

Det tar ofta lång tid för högutbildade flyktingar att få jobb inom sina yrken. En lösning skulle kunna vara att införa kompletterande högskoleutbildningar på arabiska.

– Vi erbjuder ju redan i dag många kurser på engelska, säger högskoleministern Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Svenskt flykting­mottagande
Foto: Claudio Bresciani / TT

**Som en del av migrationsuppgörelsen **har riksdagspartierna – minus Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – startat en utredning som ska föreslå åtgärder för att snabba på flyktingarnas etablering i Sverige.

En knäckfråga handlar om de nyanländas utbildningsnivå. Flyktingar med akademisk utbildning har ofta svårt att få jobb i Sverige inom sitt yrke. En omständighet som försvårar läget är att personerna ofta måste komplettera sin utbildning och dessutom lära sig svenska.

Vi erbjuder ju redan i dag många kurser på engelska.

Annons
X

Helene Hellmark Knutsson säger att en möjlighet är att låta de nyanlända läsa sin kompletteringsutbildning på arabiska.

– Vi erbjuder ju redan i dag många kurser på engelska så du behöver inte ha avancerad svenska för att kunna läsa på högskolan om din engelska är bra, säger hon.

**Höstterminen 2015 **erbjöds exempelvis 6 447 utbildningar på engelska vid de svenska lärosätena. Men bara två utbildningar erbjöds på arabiska – det handlade då om distansutbildningar om arabisk litteratur.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Lars Pehrson

  Helene Hellmark Knutsson säger att fler högskoleutbildningar på arabiska skulle kunna korta ner flyktingarnas etableringstid. Vid sidan av högskoleutbildningen skulle flyktingarna kunna lära sig svenska.

  – Jag tycker också vi ska vara öppna för att lärosätena ska kunna titta på om de ska erbjuda vissa kurser på till exempel arabiska, som är ett stort språk, säger hon.

  Det sista du vill som asylsökande är att sitta kvar på asylboendet dag ut, dag in.

  Utredningen kommer att presentera sina första förslag på åtgärder i januari. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet står bakom initiativet. Utredaren ska bland annat ge förslag på hur flyktingar med lärarkompetens kan bidra till den svenska skolan.

  – Det sista du vill som asylsökande är att sitta kvar på asylboendet dag ut, dag in. Erbjuder du en möjlighet så finns det många asylsökande lärare som vill ut i skolan, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

  Annons
  Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 1 av 2

  Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).

  Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X