X
Annons
X
Javad Hasani var 23 år när han dog i Syrien den 27 december 2015. Den gula plaketten skvallrar om att han var med i Fatemiyoun-divisonen.

Iran har hittat ett sätt att förse Assad med soldater

Javad Hasani var 23 år när han dog i Syrien den 27 december 2015. Den gula plaketten skvallrar om att han var med i Fatemiyoun-divisonen. Foto: Tor Arne Andreassen
Av SvD

"Jag förlorade min bror i Aleppo." Afghanska flyktingar berättar om varför de krigar för Assads regim i Syrien. Varför skulle så många afghaner, som har reducerats till en närmast rättslös underklass i Iran, låta sig rekryteras till en milis organiserad av Iran?

MASHHAD "Vi gav våra själar för dig, Zainab". Orden står skrivna på ett av de plakat som hänger på Beheshte Reza-gravplatsen utanför staden Mashhad i västra Iran. Bredvid plakaten ser vi de dödas ansikten, de flesta av dem unga män i tjugoårsåldern, ingraverade i gravstenarna.

Mohammed Feizi, dödad i Palmyra den 13 mars 2016.

Världen
Långläsning
Överblicka
ämnet: Kriget i Syrien

Javad Hasani var 23 år när han dog i Syrien den 27 december 2015. Den gula plaketten skvallrar om att han var med i Fatemiyoun-divisonen.

Foto: Tor Arne Andreassen Bild 1 av 6
Bild 2 av 6
Bild 3 av 6

En arbetare gör rent vid de afghanska soldaternas gravar. Här, på Beheshte Reza-gravplatsen i Mashhad, vilar de afghaner som dödats i Syrienkriget.

Foto: Tor Arne Andreassen Bild 4 av 6
Bild 5 av 6

Krigsöden till allmän beskådan. Mannen i mitten var ledare for Amar-avdelningen i Fatemiyoun-divisionen då han dödades i Syrien. Planscherna hänger vid gravarna på Beheshte Reza-kyrkogården i Mashhad.

Foto: Tor Arne Andreassen Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X