Annons

”Flyktingar bör få komma till områden där jobb finns”

Åke Sandberg
Åke Sandberg Foto: Privat

I en ny rapport från Riksrevisionen står orter som Säffle i fokus, orter som har tagit emot många flyktingar. Men i Säffle finns inga framtida jobb för alla som kommer. Fler nyanlända bör kunna komma till kommuner där det finns jobb, skriver professor Åke Sandberg, med bakgrund i Säffle.

Publicerad

Riksrevisorn har varit i Säffle - verkar det att döma av slutsatserna i verkets nya rapport. Och har då kanske talat med politiker och Säfflebor om asylmottagande och integration. Det har också jag och det var lärorikt.

Till Säffle kommer många asylsökande. SD hade framgångar i riksdagsvalet och tredubblade sitt röstetal. Avfolkning, arbetslöshet och tomma skyltfönser möter besökaren. Kommunledningen kämpar för att ragga jobb och säkra välfärden. Och promenaden längs Byälven är vacker. Men motvinden förstärks av storstadsmediers ensidiga svartmålning av kommuner som Säffle och grannen Grums. Säffle i Aftonbladets dystra serie ”På min hemmaplan” där reportrar återvände till sin uppväxt i glesbygd, Grums i SVT:s Uppdrag granskning.

Annons
Annons
Annons