Annons
X
Annons
X

Flykten från S bara fortsätter

Uppmärksamheten kring Håkan Juholts boendebidrag har kostat Socialdemokraterna nästan 10 procentenheter av väljaropinionen. Det visar SvD/Sifos extra väljarbarometer. Nu är stödet för S drygt 25 procent.

Veckan innan Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts boendebidrag hamnade i mediefokus fick partiet stöd av 35 procent av väljarna. Under den turbulenta veckan sjönk stödet till 26,9 procent. Och det fortsätter att sjunka.

I SvD/Sifos extra väljarbarometer, som gjordes under den senaste veckan, får Socialdemokraterna stöd av 25,5 procent. Det innebär att partiet har tappat nästan 10 procentenheter från mätningen för tre veckor sedan till i dag.

–Det här är utgångsläget inför framtiden, vad Socialdemokraterna har att arbeta utifrån. Det är från den här nivån man ska återvinna och vinna väljare, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Annons
X

I hela mätningen för oktober, som publicerades förra söndagen, fick Socialdemokraterna 30,3 procent. Den mätningen genomfördes under två veckor. Under den sista veckan, varje vecka har ett separat slumpmässigt urval på omkring 1000 personer, sjönk stödet för S radikalt. Om man jämför den veckan med den här mätningen sjunker stödet för S med 1,4 procentenheter, men den förändringen är inte statistiskt säker. Ingen av förändringarna den här veckan jämfört med förra är statistiskt signifikanta.

–Nu har det varit en lugn vecka och då har Socialdemokraterna nått det här läget, säger Toivo Sjörén.

Fredagen den 14 oktober meddelade åklagaren att förundersökningen mot Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt läggs ned. Samma dag hade partiets verkställande utskott möte. Efter det stod det klart att Juholt skulle sitta kvar som partiledare. Samtidigt sade han att han skulle resa runt i landet och försöka återupprätta förtroendet. Än så länge verkar det inte ha hjälpt. Istället bekräftar den aktuella mätningen det ras som S upplevde förra veckan. Partiet nådde då den lägsta nivån hittills i SvD/Sifos mätningar. Den här veckan sätter man ytterligare ett bottenrekord.

–Man har förlorat överallt, men man har förlorat mer i traditionella socialdemokratiska områden. Där borde det att vara lättare att också återvinna förtroendet, säger Toivo Sjörén.

Han konstaterar samtidigt att efter den akuta krisen kommer politiken att hamna i fokus. Den har inte påverkats av Håkan Juholts krisvecka. Däremot kan det finnas en långsiktig effekt på förtroendet för S-ledaren som statsministerkandidat.

De som överger Socialdemokraterna går främst till Moderaterna. Under de tre veckorna har M ökat från 28,2 procent första veckan till 34,8 procent sista veckan. Den högsta noteringen M har fått i en väljarbarometer är 35,3 procent i november 1997.

–Jämfört med före krisen har en del väljare gått till Moderaterna. Det finns uppenbara direktövergångar från S till M, säger Toivo Sjörén.

Det finns inga tidigare mätningar att jämföra med hur snabbt en partiledare kan återhämta förtroendet efter en kris liknande den som Socialdemokraterna och Håkan Juholt har upplevt.

–Vi har ju Sahlinaffären, men hon var ju inte partiledare. Man är en helt annan symbol som partiledare. Det innebär också att man har det i sina händer, både positivt och negativt.

Förutom förändringarna för Socialdemokraterna och Moderaterna under de tre veckorna har det inte skett några nämnvärt stora förändringar för andra partier förutom för SD, som ökat från 3,3 procent första veckan till 5,9 sista. Men jämfört med förra veckan har partiet sjunkit med 1,5 procentenheter.

Fotnot: För att en förändring ska vara statistiskt säker jämfört med föregående mätning krävs för M att den är ± 3 procentenheter, för S±2,8, för MP ±1,9, för SD ±1,6 för FP och V ±1,5, för C ±1,4 och för KD ±1,2 procentenheter.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X