Flykten från Lundin Petroleum

Lundin Petroleum tappade ytterligare terräng på årets Stockholmsbörs sedan Folksam tydliggjort att bolaget fått nog av sitt ägande i oljebolaget. Under gårdagskvällen har även Handelsanställdas förbund meddelat att förbundet lämnat in en säljorder för att sälja sina aktier, värda cirka 3 miljoner kronor, i oljebolaget som anklagats för folkrättsbrott.

Under strecket
Publicerad
Ashley Heppenstall, vd och koncernchef för Lundin Petroleum.

Ashley Heppenstall, vd och koncernchef för Lundin Petroleum.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
Annons

– Så fort vi fick veta att Folksam skulle sälja sina aktier bestämde vi oss för att sälja våra. Vi har redan gett säljordern, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström enligt tidningen Handelsnytt.

Lundin Petroleum har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i såväl Sudan som Etiopien. På bolagsstämman den 10 maj krävde några svenska institutionella ägare korten på bordet och ville få till stånd en oberoende utredning av oljejättens tidigare verksamhet i Sudan. Även om styrelseordförande Ian Lundin vann striden om rösterna med betryggande majoritet visade den livliga stämman och debatten där att det i ägarled gror ett stort missnöje kring ägarfamiljens hantering av den inflammerade frågan.

Annons
Annons
Annons