Annons
X
Annons
X

Flykten från Lundin Petroleum

Lundin Petroleum tappade ytterligare terräng på årets Stockholmsbörs sedan Folksam tydliggjort att bolaget fått nog av sitt ägande i oljebolaget. Under gårdagskvällen har även Handelsanställdas förbund meddelat att förbundet lämnat in en säljorder för att sälja sina aktier, värda cirka 3 miljoner kronor, i oljebolaget som anklagats för folkrättsbrott.

Ashley Heppenstall, vd och koncernchef för Lundin Petroleum.


Ashley Heppenstall, vd och koncernchef för Lundin Petroleum.
 Foto: GUNNAR LUNDMARK

– Så fort vi fick veta att Folksam skulle sälja sina aktier bestämde vi oss för att sälja våra. Vi har redan gett säljordern, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström enligt tidningen Handelsnytt.

Lundin Petroleum har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i såväl Sudan som Etiopien. På bolagsstämman den 10 maj krävde några svenska institutionella ägare korten på bordet och ville få till stånd en oberoende utredning av oljejättens tidigare verksamhet i Sudan. Även om styrelseordförande Ian Lundin vann striden om rösterna med betryggande majoritet visade den livliga stämman och debatten där att det i ägarled gror ett stort missnöje kring ägarfamiljens hantering av den inflammerade frågan.

Att det dessutom var 22 procent bland ägarna, avsevärt fler än väntat, som röstade för att det skulle ske en utredning visar att många vill se räfst och rättarting. De tre svenska institutionella placerare som ställde sig bakom förslaget om en oberoende undersökning var Folksam, Robur Swedbank och Andra AP-fonden. Tillsammans utgjorde deras ägarandel i oljejätten vid stämman cirka 5 procent så det sannolika är att också en del tongivande utländska institutioner ställde sig för en oberoende utredning.

Annons
X

Swedbank Robur är oljekoncernens enskilt största institutionella ägare här hemma med knappt 3 procent av kapital och röster. Pär Bäckman är informationschef på Robur.

Hur ställer ni er nu till att Folksam, med ägaransvarig Carina Lundberg Markow, gör slag i saken och dumpar sina aktier - följer ni Folksams exempel?

– Vi kommenterar inte Folksams beslut på något sätt. För egen del har vi inte fattat något beslut, så här långt, om att sälja aktierna i våra fonder. Rent generellt tror jag att man som ägare påverkar mer från insidan än om man lämnar ett börsbolag. Nu fortsätter vi dialogen med Lundin Petroleum och har ett möte med dem under juni då vi konkret går igenom anklagelserna som riktas mot bolaget, säger Pär Bäckman.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS MER: Börsfesten över för Lundin Petroleum

  Andra AP-fonden och dess kommunikationschef Ulrika Danielson är inne på samma linje som Robur.

  – Vi tror att vi gör bäst genom att vara kvar som ägare och fortsätta att påverka via dialog med bolaget, säger hon till SvD Näringsliv.

  AMF Pension sade vare sig bu eller bä utan avstod att rösta i den heta frågan på stämman. Beslutet grundades på att det pågår en rättslig utredning sedan 2010. Däremot minskade pensionsbolaget sitt ägande rejält i Lundin Petroleum under årets första kvartal, men denna försäljning skedde redan innan frågan om en oberoende utredning kom på tal.

  – Vi såg att aktien steg så mycket under fjolåret och att den därmed inte längre hade så attraktiv nivå längre. Därför sålde vi, säger Mikael Lindh Hök som är informatör på AMF.

  Vid årsskiftet hade pensionsjätten 7,1 miljoner aktier eller 2,3 procent av rösterna i Lundin Petroleum. På stämman hade det skett närapå en halvering av ägandet till 3,7 miljoner aktier eller 1,2 procent av rösterna. Huruvida AMF Pension kommer att fortsätta att dra ned på ägandet i det kritiserade börsbolaget vill Mikael Lindh Hök inte avslöja.

  – Vi kommenterar inte enskilda ageranden i enskilda aktier, för spararens bästa.

  Vid lunchtid på torsdagen hade Lundin Petroleum tappat cirka 1 procent. Sedan årsskiftet är därmed kursraset uppe i 24 procent. Under förra året däremot blev aktien en börsvinnare och dubblade sin kurs, med lite råge.

  LÄS MER: Neurath: Vad har Lundin på börsen att göra?

  Passar Lundin verkligen på börsen?

  blog.svd.se

  Börsfesten över för Lundin Petroleum

  svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ashley Heppenstall, vd och koncernchef för Lundin Petroleum.


  Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X