Annons

Flygvärdinnans kamp mot nerverna: ”Byter hjärna”

Skillnaden på ekonomi och förstaklass är himmelsvid – även för kabinpersonalen. SvD åkte till Frankfurt för att se hur Lufthansa utbildar sin kabinpersonal och mötte flygvärdinnan i första klass som också ska kunna hantera bråkiga passagerare som druckit för mycket.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Maira Madeleine Nolte har arbetat som flygvärdinna sedan 2011, bland annat i första klass, för Lufthansa. Hon har lärt sig att hantera berusade och bråkiga passagerare. ”Alla reagerar olika på alkohol, speciellt i luften”, säger hon till SvD i Lufthansa Aviation Center i Frankfurt.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 14

Det börjar närma sig slutet av examensflygningen och spänningen släpper bland kabinpersonalen.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 14

Nervös väntan. Snart är en tolv veckor lång utbildning över.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 14

Skorna finputsas inför examensprovet i kabinen.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 14

Efter en serie tester där man prövade om de har rätt personlighet valdes eleverna ut och började utbildningen till kabinpersonal.

Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 14

I träningsanläggningen finns det flera flygplanstyper att välja mellan när den blivande kabinpersonalen ska utbildas.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 14

Köket är precis som i ett av de vanliga långdistansplanen trots att det är nere på backen.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 14

Kabinpersonalen får efter godkänd utbildning inleda med att arbeta på långdistansflygningar. Där finns det fler kolleger ombord som kan hjälpa till och det är inte lika stressigt som på de korta flygningarna.

Foto: Adam Wrafter Bild 8 av 14

Från insidan känns det betydligt mer som ett vanligt flygplan.

Foto: Adam Wrafter Bild 9 av 14

Den här gången är det en utbildning för business där maten inte ska delas ut på brickor utan serveras som på restaurang.

Foto: Adam Wrafter Bild 10 av 14

Listorna kontrolleras gång på gång.

Foto: Adam Wrafter Bild 11 av 14

Instruktören Bernd Rettig arbetar själv i kabinen under tio dagar varannan månad för att hålla kunskaperna vid liv.

Foto: Adam Wrafter Bild 12 av 14

Ibland körde det ihop sig i det lilla köket men maten kom ut ändå.

Foto: Adam Wrafter Bild 13 av 14

Maira Madeleine Nolte berättar om tråkiga och bra flygminnen.

Foto: Adam Wrafter Bild 14 av 14

Maira Madeleine Nolte har arbetat som flygvärdinna sedan 2011, bland annat i första klass, för Lufthansa. Hon har lärt sig att hantera berusade och bråkiga passagerare. ”Alla reagerar olika på alkohol, speciellt i luften”, säger hon till SvD i Lufthansa Aviation Center i Frankfurt.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1
Maira Madeleine Nolte har arbetat som flygvärdinna sedan 2011, bland annat i första klass, för Lufthansa. Hon har lärt sig att hantera berusade och bråkiga passagerare. ”Alla reagerar olika på alkohol, speciellt i luften”, säger hon till SvD i Lufthansa Aviation Center i Frankfurt.
Maira Madeleine Nolte har arbetat som flygvärdinna sedan 2011, bland annat i första klass, för Lufthansa. Hon har lärt sig att hantera berusade och bråkiga passagerare. ”Alla reagerar olika på alkohol, speciellt i luften”, säger hon till SvD i Lufthansa Aviation Center i Frankfurt. Foto: Adam Wrafter

FRANKFURT Det är lite nervöst när vi ska gå ombord på planet. Ja inte för oss, men för kabinpersonalen. Det här är nämligen ett av de sista stegen i utbildningen och nu ska de ska visa allt de lärt sig.

Annons
Annons
Annons