Annons

FlyktvägFlygts nya roman omöjlig att lägga ifrån sig

Sitt definitiva genombrott fick Torbjörn Flygt (född 1964) med ”Underdog” som belönades med Augustpriset 2001.
Sitt definitiva genombrott fick Torbjörn Flygt (född 1964) med ”Underdog” som belönades med Augustpriset 2001. Foto: Hans Jonsson

Vad händer när polisen eller militären kommer för att leta efter de gömda flyktingarna i ladan? Spänningsmomentet gör Torbjörn Flygts nya roman omöjlig att lägga ifrån sig, skriver Magnus Persson.

Under strecket
Publicerad

Det stora genombrottet för Torbjörn Flygt kom med uppväxtskildringen ”Underdog” (2001) och befästes med uppföljaren ”Outsider” (2011). Böcker som blev älskade för den fräna realismen, de inkännande personporträtten, den lyhört avlyssnade tidsandan, den språkliga mustigheten och lekfullheten. Att Flygt behärskar helt andra, och mycket stramare, register bevisades i bland annat ”Var man” (2013). I den nya romanen ”Flyktväg” breddas repertoaren ytterligare. Det är en berättelse om ett icke namngivet krigshärjat land någonstans i Centraleuropa en bit in i framtiden. Politiken i landet har gradvis blivit allt mer fascistisk. Flyktingar förföljs och interneras i läger. Det är ett alltigenom totalitärt samhälle. Till slut reagerar omvärlden, och det så kallade Samfundet beslutar sig för att ingripa militärt.

Det är nu inte de stora linjerna och konfliktytorna som skildras i romanen. Diktaturens, krigets och flyktingarnas helvete skildras på ett mikroplan, speglas i några människoöden på en avlägsen gård långt ute på landsbygden. Huvudpersonen Hart, en harmynt pojke, väcks en natt av sin hund. Ute härjar den kallaste vintern i mannaminne. Genom fönstret tycker sig Hart skymta två människogestalter i snöstormen, en kvinna och en liten flicka. Han går ut för att möta dem. De ser plågade ut och talar inte hans språk. Hart förstår att de är flyktingar.

Annons
Annons
Annons