Annons

Flygstoppet kan kosta Sverige 80 miljarder

De stora fraktplanen spelar en avgörande roll för att få fram sjukvårdsutrustning under coronakrisen. Men nu behöver de hjälp av vanliga passagerarplan.
De stora fraktplanen spelar en avgörande roll för att få fram sjukvårdsutrustning under coronakrisen. Men nu behöver de hjälp av vanliga passagerarplan. Foto: Boeing

Sverige kan förlora över 80 000 jobb som en direkt följd av att flyget står stilla. Kostnaden för den svenska ekonomin kan totalt landa på 80 miljarder kronor, varnar IATA, som nu kräver snabba lösningar för att få fart på flygfrakten.

Under strecket
Publicerad

Rafael Schvartzman, IATA:s europachef, varnar för stor ekonomisk skada när flyget står på marken.

Foto: Lisa Arfwidson

Lastutrymmet var fullt. Sedan lastade personalen på andningsmasker och annan sjukvårdsutrustning även inne i kabinen på Lufthansaplanet.

Foto: Lufthansa

Flyget är en av de mest utsatta branscherna för coronaviruset. Enligt IATA, flygbranschens egen intresseorganisation, beräknas de europeiska flygbolagen förlora 750 miljarder kronor i försäljning när i stort sett alla deras plan står på marken.

Det slår hårt även i Sverige där bolag som SAS, Norwegian och BRA ställt in mängder av flyg och bara upprätthåller en viss trafik på de mest samhällsviktiga linjerna.

Annons
Annons
Annons