Flygets jätte ner för landning

För många nyfikna var Airbus nya jätte A 380 stjärnan när den 46:e flygmässan vid Le Bourget invigdes under måndagen. Men än en gång var det konkurrensen mellan europeiska Airbus och amerikanska Boeing som stod i centrum.

Under strecket
Publicerad
Världens största flygplan, Airbus A380, förbereder sig för landning vid den franska flygmässan.

Världens största flygplan, Airbus A380, förbereder sig för landning vid den franska flygmässan.

Annons

PARIS
Varje år undertecknas kontrakt för 200 miljarder dollar vid flygmässan utanför Paris. Årets mässa sker när det finns förhoppningar om en ljusning för flygbranschen som drabbades hårt av attentaten den 11 september 2001, men som ser en viss framtid trots ökade bränslekostnader och hårdnande konkurrens från lågprisflygen.

För flygbolagen betyder ekonomin allt. Den som styr utvecklingen är inte bara ingenjören som skapar nya flygplan. Han får räkna med att köra i par med bankirer och finansiärer.
Men det var ändå optimismen som rådde när mässan öppnades. Utställningsledaren Louis Le Portz talade om ”en exceptionell årgång”.
Speciella landningsbanor hade anordnats för A 380. Och det europeiska flygföretaget hoppas att i dagarna kunna tillkännage en del nya köp. Efter den upphaussade startflygningen i slutet av april fanns det nu en del förhoppningar om att flygplanet ska säljas också.
Detta trots att Airbus meddelat att man inte helt kommer att klara av leveranstiderna. Singapore Airlines är det första bolag som gjort klart med en beställning. Men sannolikt blir det inte förrän i september nästa år som Singaporebolaget kommer att flyga med passagerare på en A 380.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons