Flyg med försvarets nya Black Hawk

Som första journalister har SvD flugit med det svenska försvarets senaste nyförvärv: helikoptern Black Hawk från USA. De nya helikoptrarna och deras besättningar ska nästa vecka vara på plats i Afghanistan. Bakom insatsen ligger en intensiv träning av personalen som SvD:s fotograf Yvonne Åsell följt med sin kamera under hösten och vintern.

Under strecket
Publicerad

Sverige är det första europeiska land att förvärva den senaste modellen av Black Hawk eller Helikopter 16, som den kallas inom försvaret. Den kommer främst att användas till så kallad MEDEVAC (medicinsk evakuering) samt materiel- och trupptransport.

Foto: YVONNE ÅSELL

Skjutövning på ett område vid Kvarn utanför Linköping.

Foto: YVONNE ÅSELL

Klas och Filip, uppdragsspecialister kontrollerar att allt fungerar innan vi lyfter.

Foto: YVONNE ÅSELL

Helikoptrarna levereras med amerikanska kulsprutor. Bakom masken står uppdragssoldaten Ivar, som också är skytt. – Risken att åka på insats till Afghanistan är inget jag tänker på, jag fokuserar på att göra mitt jobb så bra som möjligt med säkerhetstänket ständigt närvarande.

Foto: YVONNE SELL

Den nya Black Hawk-helikoptern är beprövad och byggd för att klara svåra väderleksförhållanden och har fullständig mörkerutrustning.

Foto: YVONNE ÅSELL

I mitten av oktober kommer den första snön i Älvdalen. Dennis och Mattias har placerat ut ljuslyktor för att lysa upp containrarna inför nattens skjutövningar. För de flesta är det första gången de skjuter med helikopterns kulsprutor. De ska bland annat klara av att träffa målen i mörker.

Foto: YVONNE ÅSELL

Övningsområdet i Älvdalen. Målet som helikopterns skyttar ska träffa är en container placerad strax efter punkten där vägarna förgrenar sig.

Foto: YVONNE ÅSELL

Helikoptern har två kulsprutor, en på vardera sida. Mattias och de andra uppdragssoldaterna övar att träffa mål på marken.

Foto: YVONNE ÅSELL

Före och efter flygning görs en så kallad PF (pre flight). Jörgen klättrar upp på bakre delen av helikoptern och kontrollerar att rotorbladen är rena och att inga sprickor har uppkommit. - Jag tycker riskerna är hanterbara. Måla sitt hus stående på en stege är farligt på riktigt. Man måste själv ha funderat hela vägen och tycka att det är värt risken att åka på insats i Afghanistan.

Foto: YVONNE ÅSELL

Med helikoptrarna levereras också personlig utrustning, som dessa amerikanska stridsvästar med USA-arméns kamouflagemönster.

Foto: YVONNE ÅSELL

Före och efter flygning görs en kontroll där bland annat säkringar, motor och rotorblad inspekteras.

Foto: YVONNE ÅSELL

Besättningarnas utrustning finns i containrar som lätt kan flyttas till operationsområdet. Piloten Urban är med i den första styrkan med de nya svenska Black Hawk-helikoptrarna.

Foto: YVONNE ÅSELL

Under en vecka i november är det slutövning i Linköping för den första svenska styrkan med Black Hawk, som sätts in i Afghanistan. Målet är att den skadade soldaten ska kunna hämtas upp, transporteras och lämnas vid militärsjukhuset i Marmal, utanför Mazar-e-Sharif, inom en timme. Den kritiska första timmen kallas The Golden Hour.

Foto: YVONNE ÅSELL

Ivar klättrar upp i motorkåpan för att kontrollera motorn efter flygningen.

Foto: YVONNE ÅSELL

I sjuktransporthelikoptern finns både läkare och sjukskötare som ska ta hand om de sårade.

Foto: YVONNE ÅSELL

MEDEVAC, MEDEVAC, MEDEVAC. Ljudet ekar inne i samlingsrummet på Malmen i Linköping, klockan är halv nio på kvällen och det är slutövning för helikopterbesättningen. En skadad soldat finns i Lyrsbo, ca 30 km norr om skjutfälten på Kvarn. Målet är att inom 15 minuter vara i luften. Redan efter 13 minuter är Jonas, Urban, Jonatan och Ivar i luften tillsammans med sjuksköterska och läkare. Efter tre kvart är de tillbaka med den skadade soldaten.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

SvD.se kan nu visa
unika bilder från personalens utbildning.

”Vi sveper fram i trädtoppshöjd, landar för att sätta ner trupp och hämta upp sårade – och så snabbt iväg igen. Som i en amerikansk krigsfilm dundrar vi fram i försvarets nya helikopter Black Hawk”.

Annons
Annons
Annons