Annons
X
Annons
X

Fluor i dricksvattnet kan ge cancer

Debatten kring fluor har tagit ny fart sedan en pilotstudie vid Harvard visat att halter som förekommer i svenskt dricksvatten tycks femfaldiga risken för skelettcancer hos pojkar. I ett upprop kräver forskare och experter att riskerna utreds. En av undertecknarna är den svenske Nobelpristagaren Arvid Carlsson.

Fluortandkräm skyddar tänder-na mot karies. Men att dessutom klunka i sig dricksvatten med fluor kan skada hälsan på flera sätt, varnar 1000 experter i ett upprop riktat till amerikanska myndigheter.

Bakgrunden är att ansedda National academy of sciences våren 2006 krävde att USA omvärderar och skärper sina gränsvärden för fluor. En expertkommitté hade hittat mängder av oroande rapporter som aldrig utretts i grunden. Exempelvis att fluor i dricksvattnet också kunde leda till sämre tandhälsa med missfärgningar och försvagad emalj, liksom oroande rön om lägre IQ, frakturer och skelettcancer.

Strax därpå publicerades en studie vid Harvard dental school som visar att det tycks finnas ett känslighetsfönster hos unga pojkar då deras skelett växer som snabbast. De 5–10-åringar som drack kranvatten med fluor femdubblade risken för att drabbas av bentumör, osteosarkom, i åldern 10–19 år. Känsligheten var allra störst i åldern 6–8 år.

Annons
X

Risken uppmättes vid låga fluorhalter som uppgick till hälften av de 1,5 milligram per liter som Livsmedelsverket tillåter utan anmärkning i svenskt dricksvatten. Vid högre halter var risken sjufaldigad.

Osteosarkom utgör 3 procent av all barncancer med en dödlighet på omkring 50 procent.

–Jag vill inte vara med om skräckkampanjer, men en viss varning är på sin plats. Jag har sett många studier och den här från Harvard är lite svår att avvisa, säger Arvid Carlsson, professor emeritus vid Göteborgs universitet och Sveriges senaste Nobelpristagare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han har själv undertecknat uppropet.

  – Studien var lite för kvalificerad för att inte inge oro. Jag kunde inte se något metodologiskt fel, och då måste man också fäs-ta visst avseende vid den. Man får inte vänta tills man har 100 procents bevis för en fara för att kunna agera.

  Varken på Livsmedelsverket eller Svenskt vatten känner man till de nya rönen.

  –Fluorfrågan har legat lågt på prioritetslistan länge och jag har inte följt den så noga. Men jag förstår inte hur man kan göra epidemiologi vid så låga doser som det talas om. Det finns naturligtvis en uppsjö av enskilda studier som gör att man kan dra hårresande slutsatser, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket.

  Lena Bladh på Sveriges geologiska undersökningar, SGU, bekräftar att Sverige har höga fluoridhalter.

  –Vi har en annan berggrund än Danmark och övriga Europa. Tyvärr har vi ingen bra bild av exakt hur mycket fluor som finns i dricksvattnet men det pågår en kartläggning.

  Även Svenskt Vatten väntar på nya data.

  –En enkät från år 2000 visade att 95 vattentäkter i 59 kommuner hade otjänliga fluorhalter över 1,5 milligram. Det bör vara färre idag, säger Gullvy Hedenberg.

  Hon tror att problemet är störst för de cirka 1700 små anläggningar som tillsammans svarar för 5 procent av leveranserna och för den miljon svenskar som tar vatten från egen brunn.

  Hela studien från Harvard springerlink.metapress.com Kolla fluoridhalten i Sverige sgu.se Mer forskning om fluor nap.edu

  Henrik Ennart

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X