Annons

Flummigt att hänvisa till grön ekonomi

Industrivärlden står inför en ruin vars lösning inte är ekonomisk. Ändå diskuteras nu ”ny grön ekonomi” i riksdagen, EU, världsbanken, och FN som vore detta en lösning. Men manipulationer av det ekonomiska systemet kan inte leda oss till en hållbar värld bortom världskonkursen. Det skriver professor Karl-Henrik Robèrt.

Under strecket
Publicerad

Några få beslutsfattare i bolag och kommuner vet hur man gradvis och med förbättrad ekonomi kan ta sig till en tydlig definition av hållbarhet. Dessa ledare förstår att världens ekonomiska kris har grundorsaker som bara har indirekt med ekonomin att göra. Nog för att de önskar sig ekonomiskt stöd i omställningen, till exempel bonussystem som medger långsiktiga investeringar, diskontering som inte skriver ner värdet av barnens framtid, ändrad lagstiftning kring lån och bankverksamhet, skatter som stimulerar hållbar tillväxt och pressar ner sådant som inte är hållbart. Men de har förstått att ekonomin inte är visionen utan verktygslådan av medel för att nå dit.

Industrivärlden står inför en ruin vars lösning inte är ekonomisk. Ändå diskuteras nu ”ny grön ekonomi” i riksdagen, EU, världsbanken, och FN som vore detta en lösning. Men manipulationer av det ekonomiska systemet kan inte leda oss till en hållbar värld bortom världskonkursen. Beslutsfattare – inte det ekonomiska systemet – ansvarar för våra icke-hållbara energisystem, industrisystem, bruksmetoder i skog- och jordbruk etc. Ingen överraskning då att även det ekonomiska systemet behöver modifieras. Men det kräver politisk orientering och strategiskt tänkande. Då först kan vi få en meningsfull debatt om ekonomin.

Annons
Annons
Annons