Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
SvD Perfect Guides recensent Viggo Cavling har besökt Adam Dahlberg och Albin Wessmans nysatsning Adam/Albin men känner sig inte helt nöjd.
Perfect Guide

Flummiga saker i vacker miljö

Viggo Cavling har besökt hyllade restaurangen Adam/Albin men låter sig inte riktigt imponeras.

En av mina stora idoler är museimannen Lars Nittve. Jag lärde känna honom i Malmö på 90-talet när han var chef på konsthallen Rooseum. Lars konstsyn är på många sätt ankaret i min egen konstuppfattning. 1999 gjorde han en grupputställning med namnet "Om det sublima". Det blev en ganska flummig historia. Jag minns några av verken, främst en stor vit skulptur av Lars Nilsson som blåste vackert i källaren. Men det mesta har jag förträngt.

Annons
X

Sublimt är ett bra ord när man vill beskriva någonting flummigt på ett intellektuellt sätt. Grunden i Lars Nittves – och min – konstsyn är att konst är ett språk. Men detta är ju en aning fattigt och då lägger man gärna till ordet sublimt. Det låter bättre än flummigt, men betyder i grunden samma sak. En känsla som inte kan beskrivas med ord.

Jag menar, vem har tid att sitta och vänta på sublim tillagning i 45 minuter när man ska ha nästa säljmöte prick klockan 13?

Jag har inte sett detta ord på länge, men det dyker upp när jag gör research inför denna recension. Så här står det på Adam/Albins hemsida: "Vi tror på enkla idéer, sublim tillagning och brinner för måltidens totalupplevelse."

Bakom dessa ord återfinns kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman. Sedan några år tillbaka har de två kompiskockarna drivit en lunchkrog som varit mycket populär. Jag har varit där några gånger och tycker att deras asiatiska soppor stundtals är goda och stundtals ordinära. Inget konstigt med det, hur maten smakar på lunchen är en underordnad faktor. Pris och snabbhet är minst lika viktigt. Jag menar, vem har tid att sitta och vänta på sublim tillagning i 45 minuter när man ska ha nästa säljmöte prick klockan 13? Minst lika viktigt är vilka som är i lokalen och Adam och Albin har lockat till sig en skön mix av människor som arbetar med kommunikation, tech och mode.

”Rätten Röda Tomater är outgrundligt vacker, men saknar liksom ett ankare när den kommer in i munnen”, tycker Viggo Cavling.
”Rätten Röda Tomater är outgrundligt vacker, men saknar liksom ett ankare när den kommer in i munnen”, tycker Viggo Cavling.

Adam/Albin har tagit samma koncept till Teatern i Ringens köpcentrum. Tyvärr imponerar maten här inte alls. Senast jag var där fick barnen en ramen, japanska nudlar med grovmald kyckling, som var platt både till smak och utseende. Jag tog en sashimi på lax med ett ägg på och geggigt ris i botten. Kalla mig gärna förutsägbar, men när jag äter asiatisk mat vill jag att den ska vara fräsch i texturen. Snabbmat som får vänta för länge i köket får motsatt effekt: tung och stabbig.

I mitten, med fin utsikt in i det öppna köket, finns ett stort bord där olika sällskap äter tillsammans.

Det är alltså med taggarna en smula utåt som jag bokar in en avsmakningsmeny på Adam och Albins hemsida. För att få bokningen godkänd måste jag skicka in mina kreditkortuppgifter och acceptera att krogen drar 1 000 kronor från mitt konto om jag avbokar senare än 48 timmar innan. Detta är inte den bästa uppladdningen inför ett middagsbesök.

Lokalen på Rådmansgatan mellan Karlavägen och Birger Jarlsgatan har fått en total renovering sedan jag var där på lunch för knappt ett år sedan. Det är ljust och fräscht med vita väggar. Mild belysning utan att det blir murrigt och ett vackert, mörkt stengolv. Den bortre väggen är täckt av en enorm spegel vilket gör att den 47 platser stora matsalen får rymd, om än att du blir en smula sjösjuk.

I mitten, med fin utsikt in i det öppna köket, finns ett stort bord där olika sällskap äter tillsammans. När du bokar på nätet kallas detta "community table". Mitt sällskap och jag placeras på ett hörn vid det stora höga träbordet. Klockan är kvart över åtta och våra grannar vid bordet har ätit upp. De verkar mycket nöjda med sina mat- och vinupplevelser.

Efterrätten var okej, men resten av upplevelsen på Adam/Albin imponerar inte på Viggo Cavling.
Efterrätten var okej, men resten av upplevelsen på Adam/Albin imponerar inte på Viggo Cavling.

Vi börjar med snacks och två glas champagne à 215 kronor. Inget fel på varken bubbel eller tilltugg, gillar särskilt löjromen och broccolikvisten. Vi får också två bönskidor fyllda med en... vad ska jag säga? Sublim röra.

En meny kostar 795 kronor. För det får du fem rätter. Vår kunniga men aningen för intensiva service lyckas även sälja på oss kökets extrarätter: ostron med kaviar och karljohansvamp. Nu ska det ätas. Tyvärr har kungen i svampland alldeles för fluffig textur. Kalla mig gärna konventionell men jag tycker att svamp utan brynt smör smakar ganska fattigt. Ostronet är dock maffigt och kaviar är alltid gott.

Det blir ingen balans mellan fet grädde, is och tomat.

Rätten "Röda tomater" har en fänkålsgranité på toppen och en tjock syrad grädde i botten. Rätten är outgrundligt vacker, men saknar liksom ett ankare när den kommer in i munnen. Det blir ingen balans mellan fet grädde, is och tomat. Den lilla pucken på hälleflundra och avokado med ett uns av ingefära är betydligt bättre. En rätt som sitter ihop i smakerna. Kronärtskocka i gräddfil lider lite av samma åkomma som tomaten, den blir helt enkelt ganska geggig. Vaktel och kalvbräss på spett funkar bättre. Detta är en insmickrade, maffig rätt. Söt och krämig utan att spilla över.

Strimlad, benvit bläckfisk är kvällens vackraste rätt, raffinerad i sin diskreta, bleka uppenbarelse i en tunn gul sås och med perfekt basilika på toppen. Den kommer samtidigt som den fulaste rätten: lamm. Smaken är det inget fel på, men allt som serveras på lyxkrog ska se bra ut. Det är en hygienfaktor.

Efterrätterna funkar, men på det hela taget är Adam/Albin inte en krog som imponerar på mig. Många är av en annan uppfattning vilket jag har stor respekt för. Det faktum att Adam/Albin är fullsatt en vanlig onsdag mitt i månaden är ett gott tecken. De andra vid vårt bord verkar mycket nöjda med sin middagsupplevelse.

Kanske är denna krogupplevelse för sublim för mina banala smaklökar?

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen