Eric Ericsons födelsedagInnerligt flödande körsång när Eric Ericson hyllas

Mikaeli Kammarkör i Eric Ericson-hallen.
Mikaeli Kammarkör i Eric Ericson-hallen. Foto: Janna Vettergren

I helgen når 100-årsfirandet av kördirigenten Eric Ericson sin kulmen i Stockholm. I konsertsalen som fått hans namn, Eric Ericson-hallen, bjuder Anders Eby och Mikaeli Kammarkör på ett innerligt firande i vattnets och ljudvågornas tecken.

Under strecket
Publicerad
Dirigenten Anders Eby har axlat körnestorn Ericsons mantel.

Dirigenten Anders Eby har axlat körnestorn Ericsons mantel.

Foto: Janna Vettergren
Annons

Eric Ericson är hundraåringen som efter sin bortgång fortsätter att sjunga genom hundratusentals svenska körsångare. ”Vad är det som gör att vi svenskar… håller på och sjunger så mycket?” Frågar sig kvällens konferencier Sissela Kyle, och kommer fram till att körsång utgör en lyckad kombo av jantelag och social kontroll. Kanske ger sången i ett sekulariserat land som vårt också en ursäkt för att ägna sig åt musikalisk trosbekännelse genom att landa i ett gemensamt ackord, vilka pastorssonen Ericsons hängivna arbete bäddat för.

Mikaeli Kammarkör visar i alla fall i fredagskvällens program upp en lyckad kombination av beprövad Ericson-repertoar och nyupptäckta skatter ur likaså jubilerande förlaget Gehrmans gömmor (grundat 1893). Vågorna spiller ner från den vackra gobelängen i fonden (skapad av konstnärerna Anita Graffman och Marina Aittalat) till Valborg Aulins ”Vågornas vaggsång” (med Carlos Murakami), förvandlas till flödande tårar i Debussys och Hildur Lundviks melankoliska Verlaine-tonsättningar, och ljudhärmande regndroppsmusik i Knut Håkansons klassiska Våhr-Wijsa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons