Annons
X
Annons
X

Flipp eller flopp – oenighet kring Fingerprint

På torsdagen kan cirkusen kring börsraketen Fingerprint ta ny fart. Upp som en sol eller ner som en pannkaka, det är frågan när det gäller aktiekursen. Analytikernas riktkurser inför rapporten är häpnadsväckande disparata – en tror 200 en annan 850 kronor.

Turerna i Fingerprint Cards
[object Object]
Fingerprints vd Jörgen Lantto. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Biometribolaget Fingerprint har lämnat ett unikt år bakom sig. Sedan februari 2015 har aktiepriset skjutit i höjden med över 1 300 procent. Samtidigt blev Fingerprint Europas bäst presterade aktie 2015, i Bloombergs världsindex. Uppgången har även bidragit till att vd:n Jörgen Lantto kan göra miljardklipp på bolagets optionsprogram.

På knappt ett år har aktien också blivit en storfavorit bland privatsparare och daytraders. I takt med att aktien har fått en allt högre omsättning på Stockholmsbörsen har aktien lyckats ta sig in i storbolagens finrum OMXS30. Sedan årsskiftet bevakas aktien av analytiker på Carnegie, ABG Sundal Collier och Arctic.

– Det har varit en explosion av sällan skådat slag i form av omsättnings- och vinsttillväxt. Det är klart att när ett bolag höjer sina försäljningsprognoser som de gjorde 2015 drar det till sig stort intresse. Även likviditeten har ju varit väldigt god så det har gått att handla med stora belopp fram och tillbaka, säger Christian Brunlid, analytiker på Handelsbankens fonder som är sjätte största ägare i Fingerprint.

Annons
X

**Men inledningen av 2016 har **inte gått lika bra. Fingerprints aktie hittas i dag på absoluta botten på OMXS30-index förlorarlista. Sedan årsskiftet har Fingerprint-aktien fallit 25 procent, vilket kan jämföras med det breda Stockholms-index nedgång på 9 procent, räknat från onsdagens eftermiddagsnoteringar.

– Det är inte oväntat. Kursen gick ju väldigt bra precis innan årskiftet. Det kan dels förklaras av vinsthemtagningar samtidigt som börsen har varit svag. Generellt har teknikaktier haft en svag inledning på året och det var många som gick väldigt starkt under den senare delen av hösten som sedan har rekylerat tillbaka, säger Brunlid och fortsätter:

– Sedan har det varit några analyser ute som kanske inte tycker att framtiden är lika ljus för bolaget som man trodde tidigare, det kanske ger lite gehör på börsen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På torsdagen kommer bolagets bokslut och det är fler som befarar att det inte blir några glada nyheter. För fjärde kvartalet råder mer eller mindre samsyn analytikerna emellan. Där väntas bolaget redovisa intäkter mellan 1,2 och 1,3 miljarder kronor. Men för 2016 går åsikterna isär vad gäller konkurrensen och hur det kommer att påverka intäkterna bruttomarginalen och därmed aktiekursen.

  Inför rapporten rekommenderar ABG Sundal Collier sälj, Arctic Securities köp och Carnegie behåll. Samtidigt har ABG och Arctic satt vitt skilda riktkurser, 200 kronor respektive 850 kronor. I dag handlas Fingerprint kring 438 kronor.

  I december spådde Fingerprint en försäljningsprognos mellan 6,5–8,5 miljarder kronor. Analytikernas snittförväntningar landar i nedre intervallet på 6,95 miljarder kronor.

  – Det är inte ofta man ser så stora skillnader i ett bolag. Men det talar lite för den framtida osäkerhet i Fingerprint och där får man ju hålla med om att den är stor. Osäkerheten ligger naturligtvis i konkurrenssituationen där de nu har en väldigt hög marknadsandel förutom Apple och Samsung. Men där får vi kanske lite svar i morgondagens rapport, men inte hela facit.

  Tror du att bolaget ger utdelning?

  – Vi får se vad bolaget väljer att göra. Det finns logik för båda scenarierna. Men ofta brukar inte tillväxtbolag vara så generösa med utdelning utan de vill ju hellre använda pengarna internt för fortsatt utveckling eller kanske förvärv, säger Brunlid.

  Fingerprint har sedan årsskiftet varit fåordig för pressen. Men det hindrar inte från att nyheter kring bolaget har surrat friskt i media. Bland dessa nämns det att Fingerprint präglas av starka blankningspositioner (där investerare satsar på aktienedgångar) på nära 8 procent av kapitalet. Under januari har Fingerprints teknikchef Pontus Jägemalm och tidigare ekonomichef Jens Reckman fortsatt sälja aktier i bolaget.

  Dessutom utreds fortfarande storägaren och förre vd:n Johan Carlström för insiderbrott med koppling till Fingerprints affärer.

  **Ser ni Fingerprint som en långsiktig investering? **

  – Vi kanske säljer allt i morgon eller köper mycket mer. Jag brukar aldrig binda upp mig på någon tidshorisont. Vi ska tjäna pengar åt våra kunder och det kan vara både långa och kortsiktiga placeringar. Om jag kan hitta en bättre investering någon annanstans lägger jag pengarna där, säger Christian Brunlid och avslutar:

  – Men jag väntar in rapporten, det kommer att bli väldigt spännande att se vad det kommer in för siffror.

  Annons

  Fingerprints vd Jörgen Lantto.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X