Flickorna som ingen ser och ingen hjälper

Under strecket
Publicerad
Annons

De flesta dagar lever hon samboliv med sin pojkvän som en helt vanlig tjej på 20 och någonting. Men när hennes föräldrar eller någon annan i släkten ska komma på besök måste varje spår av sambon rensas ut från lägenheten. Badrumsskåpet töms på after shave, hans tv-spel bärs ner i källarförrådet och lägenheten vädras fri från killdofter.
Hon är en av tusentals unga invandrartjejer som lever med ena foten i p-piller-Sverige och den andra i sina föräldrars hemlands hederskultur. Kanske går hon i samma skola som dina döttrar. Jobbar extra i receptionen på ditt jobb. Passerar förbi dig på stan lyckligt leende och nyförälskad hand i hand med sin kille.

Men hon lever ett dubbelliv: Tar av sig slöjan på vägen till skolan. Ljuger för föräldrarna om att hon aldrig har haft en pojkvän. Säger att hon ska sova över hos en tjejkompis när hon går på disko. Och har numret redo till plastikkirurgen som kan trolla med lasern och göra en mödomshinna som ny igen på nolltid.
Samtidigt drar Rikskriminalpolisen in tjänsten för sin enda expert på hedersvåld, kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo. Trots att, enligt hennes beräkningar, runt 15 000 kvinnor är drabbade just nu i Sverige.
I en intervju på webbsajten ”Paraplyprojektet” berättar hon om ett nytt fenomen: gruppvåldtäkter mot tjejer från hederskulturer har ökat de senaste åren. Det handlar om särskilt djävulska våldtäkter som filmas så att gärningsmännen kan pressa sina offer på pengar. Om tjejerna inte betalar hotar de att visa filmerna för deras familjer. Offren riskerar då inte bara att dra skam över hela sin släkt utan även att bli skyldiga till en betydande ekonomisk förlust för familjen. En hemgift för en familjeflicka med intakt rykte och mödomshinna kan nämligen, enligt Kickis Åhré Älgamo, ligga mellan 200 000 och 500 000 kronor. Om flickans heder är tvivelaktig sjunker inte bara priset på henne, hon drar dessutom med sig alla andra ogifta kvinnor i familjen i fallet. Bara ett straff i form av utfrysning, hot eller våld mot tjejen kan möjligtvis återupprätta familjens heder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons