Annons
X
Annons
X

Flickjaget förkroppsligas i orkanens katastrof

En ung svensk poet som SvD Kultur vill uppmärksamma i helgens poesispecial lever inte längre. Snart kommer Aylin Bloch Boynukisas sista bok ut postumt.

#poesiförändrarliv
Aylin Bloch Boynukisa
Aylin Bloch Boynukisa Foto: Jenny Jarnestedt

I Aylin Bloch Boynukisas diktsamling “Flickorganens genealogi” (2012) förekommer en lek med den schablonartade gubblitterära tropen “kvinnan som naturkraft” och bruket att förse orkaner med kvinnonamn – en bild Boynukisa approprierar och gör till sin egen.

I diktsamlingen förkroppsligas det lyriska flickjaget i orkanens naturkatastrof – “jag var en av de mest destruktiva flickor som någonsin drabbat kustområdet” – och blir en hämndfurie av herkuliska mått, uppstånden ur havsbottnen för att bedriva vendetta mot civilisationen. Boken är utgiven på Dockhaveri förlag, ett kollektivförlag som inriktat sig på så kallad gurlesk litteratur.

Boynukisas andra diktsamling, “Min käft är fylld av tänder och tid” (2013) är en mardrömslik sjukhusvistelse där gränserna mellan djuriskt och mänskligt sönderfallit. I hennes poesi finns en slags fortskridande implosion av flickrummets attribut och uttrycksformer, där pendlingen mellan det monstruösa och det överdrivet självförminskande blir en ironisk feministisk kritik, på ett lekfullt lyriskt språk:

Annons
X

“– om jag hade haft en torso att ha en blus över / det här lilla kycklingbröstet/ det här illa pipet ur lila tutan / är inget litterärt horn med namn och omskrivet vida omkring”.

Aylin Bloch Boynukisa dog hösten 2013 i cancer. Nu planerar Dockhaveri att ge ut en bok som hon skrev under slutet av sitt liv.

Annons
Annons
X

Aylin Bloch Boynukisa

Foto: Jenny Jarnestedt Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X