X
Annons
X
Väntan är lång. Wafaa och hennes mamma Aeda bor hos libanesiska nunnor i Vatikanen mellan operationerna som ska ge Wafaa ett nytt ansikte efter bomben.
Väntan är lång. Wafaa och hennes mamma Aeda bor hos libanesiska nunnor i Vatikanen mellan operationerna som ska ge Wafaa ett nytt ansikte efter bomben. Foto: Lars Pehrson

Flickan utan ansikte får hjälp från oväntat håll

Långläsning

Bomben i Aleppo har tagit hennes ansikte, och för nioåriga Wafaa är framtiden mörk. Men nu har påven Franciskus tagit den syriska flickan under sina vingar. Under åtta månader i Vatikanen ska hon få ett nytt ansikte av en toppkirurg. SvD är med på Wafaas resa mot ett nytt liv.

VATIKANEN Ögonen glittrar när Wafaa kommer rusande genom gästhusets kala korridor. I bakgrunden syns mamma Aedas svaga leende och de libanesiska nunnornas nyfikna blickar. Wafaa hoppar upp och ner av glädje, och orden strömmar över hennes läppar. Tolken hinner nästan inte med att översätta från arabiska.

– Tänk att vi ses igen, jag har massor att berätta, frustar hon fram.

Väntan är lång. Wafaa och hennes mamma Aeda bor hos libanesiska nunnor i Vatikanen mellan operationerna som ska ge Wafaa ett nytt ansikte efter bomben.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 13

”Mamma ska få världens finaste rosor”, säger Wafaa när vi hittar ett prunkande blomsterstånd på en gata i Rom.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 13

Wafaa har tagits till Vatikanen av Påve Franciskus för att få hjälp efter bomben i Aleppo som tog hennes ansikte. Ofta sitter hon och ritar här på lekterapin.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 13

Lunch hos libanesiska nunnorna före nästa läkarbesök. Detta är Wafaas hem under minst åtta månader. Ofta väljer hon att äta frukost på rummet för att inte visa sitt ansikte för nunnorna.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 13

Wafaa fick 70-procentiga brännskador när en granat slog ner i hennes hus i Aleppo. Hon överlevde mirakulöst, men miste sitt ansikte. ”Jag har inga vänner kvar i Aleppo. De vill inte längre leka med mig. Jag ser ju ut som ett monster”, säger hon.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 13

Blomsterhandlaren kommer springande med en vit nalle till Wafaa. Överallt i Rom möter människor som visar omtanke om den syriska flickan.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 13

Nunnorna i Vatikanen spelar en viktig roll i Wafaas liv. Hon bor i deras gästhus, och får stort stöd av dem mellan operationerna.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 13

Wafaas väntan i Vatikanen är lång. Men värst är kanske inte bomben eller smärtsamma operationer i utlandet, utan att sedan gå vidare med skadad kropp och utan skolgång i ett krigsödelagt land. Ett öde som Wafaa delar med miljontals andra syriska barn.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 13

Kirurgen Mario Zama pumpar in saltvatten i implantatet under Wafaas skalp. Huden som växer fram ska sedan användas för att skapa en ny panna och sänka hårfästet.

Foto: Lars Pehrson Bild 9 av 13

Wafaa kramar om sjukhuschefen Mariella Enoc som kommit till avdelningen för att träffa henne. Hon berättar hur påven förra året sa till henne ”glöm inte mitt älskade Syrien”. Det blev startskottet för att hjälpa Wafaa få nytt ansikte.

Foto: Lars Pehrson Bild 10 av 13

Wafaa sprudlar av entusiasm när hon får uppleva Rom under en dag. Hon fotograferar allt för att skicka hem bilder till syskonen i Aleppo. Här står hon vid Colosseum.

Foto: Lars Pehrson Bild 11 av 13

”Jag har sett vattenfall i Aleppo men aldrig en såhär fin fontän.” Wafaa är eld och lågor vid Fontana di Trevi i hjärtat av Rom.

Foto: Lars Pehrson Bild 12 av 13

Wafaa före bomben, sju år gammal. Mamma Aeda tittar ofta på bilden i sin mobiltelefon, och säger att hon hoppas att Wafaa kan få tillbaka sitt utseende en dag.

Foto: Privat Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X
Annons
X