Annons
X
Annons
X

Flertalet vargar redan skjutna

Redan på lördagen, samma dag som licensjakten på varg inleddes, fälldes 21 av de totalt 27 djur i fem län som ingår i kvoten.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Enligt de fem berörda länsstyrelserna har 20 vargar har hittats döda. Det återstående djuret, som sköts vid Gåsborn norr om Filipstad, är skadeskjutet.

– Vi har inte hittat den vargen ännu, men räknar den som skjuten. Därmed är jakten i länet avslutad, eftersom nio djur skjutits, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, till TT.

Det innebär att man i de två vargtätaste länen, Värmland och Dalarna, sköt hela sin kvot på nio djur i vardera länet redan första dagen.

Annons
X

I Örebro län har två vargar skjutits. Den tredje som ingår i jaktkvoten får inte skjutas någon annanstans än i Hasselforsreviret norr om Laxå.

– Det har Naturvårdsverket bestämt, på begäran av länsstyrelsen, säger Christer Moberg, naturbevakare på länsstyrelsen, till TT.

I Västra Götaland sköts en varg nära Högsäter i Dalsland. Däremot har ingen varg dödats i Gävleborgs län.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förutom de 21 skjutna vargarna har cirka tio vargar till beskjutits av jägare under dagen, men i dessa fall finns det inget som tyder på att jägarnas skott träffat djuren.

  Jaktperioden pågår som längst till och med 15 februari. Den länsvisa fördelningen är Värmland 9, Dalarna 9, Västra Götaland 3, Örebro län 3 och Gävleborg 3 vargar.

  Syftet med jakten är att begränsa vargstammen till högst 210 individer, vilket är den nivå riksdagen beslutat om.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X