”Flera hot riskerar att kväva det fria ordet”

Vår bedömning är att tryck- och yttrande­friheten är ­utsatt för större press i dag än vad den varit under det senaste halvseklet. Om vi vill behålla medier som tar ett ­aktivt ansvar för ­sina publiceringar och som granskar makthavare har vi alla en ­uppgift, skriver Jeanette Gustafsdotter och Jukka Holmberg.

Under strecket
Publicerad

I stället för att trygga tryckfriheten vill staten allt oftare begränsa den och lägga vantarna på redaktionellt material med grundlagsskyddade källor, skriver Jeanette Gustafsdotter och Jukka Holmberg.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Jeanette Gustafsdotter och Jukka Holmberg

Foto: Jonas Hellsén, pressbild
Annons

Den 2 december 1766 utfärdade Finland och Sverige inte bara det gemen­samma rikets första tryckfrihets­förordning, TF. Det var också den första förordningen i världen som enligt lag skyddade friheten att uttala sig. Förordningen avskaffade den generella förhands­censuren och tillät offentlig – och kritisk – samhällsdebatt. Dessutom slog den fast att förvaltningens och rättsväsendets handlingar i princip var offentliga och tillgängliga för oss alla.

Under hela året har vi med stolthet och glädje ­firat TF:s 250-årsdag. Men hur ser det ut framåt? Vår bedömning är att tryck- och yttrandefriheten är utsatt för större press i dag än vad den varit under det senaste halvseklet. Och det från en rad olika håll och på olika sätt.

Annons
Annons
Annons