Annons

Fleråriga förlustbolag största kursvinnarna

Augusti blev ännu en bra börsmånad med indexuppgång på över 3 procent. Allra bäst går välkända storföretag som har visat förlust i flera år.

Under strecket
Publicerad

Börsuppgången bröts under sommarens sista handelstimme och index slutade på ett smärre minus. Likväl lyfte Sax-index under augusti med 3,4 procent. Det är avsevärt mindre än julis 7 procent, men i pengar räknat är varje procent värd mer eftersom det totala börsvärdet är högre. Vid förra årsskiftet var börsvärdet 2 080 miljarder medan det nu är drygt 2 150 miljarder, alltså 70 miljarder mer. Varje indexprocent motsvarar 21,5 miljarder i stället för 20,8 miljarder kronor för en månad sedan. Sedan årsskiftet har börsen stigit med 19 procent. Är det för mycket? Vissa storplacerare har pekat på att bolagen sparar sig till hyfsade resultat. På efterfrågan och investeringar märks fortfarande föga.

Är börsen då för högt värderad? Jämför man med all time high den 6 mars år 2000 motsvarar börsvärdet trots uppgången bara 45 procent av toppnoteringen. Det är alltså en lång väg kvar till aktiebubblans glansdagar då Ericsson värderades till över 1 800 miljarder, Skandia till över 250 miljarder, Framfab till 42 miljarder och Enea till 12 miljarder. Men en faktor som kan oroa är att delar av uppgången baseras på förhoppningar. Kursvinnarna är fleråriga förlustbolag som har sett konkursspöket tassa i korridorerna. A-listans vinnare i går var SAS. Det skandinaviska flygbolaget belägger också silverplatsen på A-listans vinnarlista under augusti med en uppgång på över 40 procent. Enligt analytiker som nyhetsbyrån Direkt talat med beror uppgången just på förhoppningar att ett bättre ekonomiskt klimat skall öka det lönsamma affärsresandet. Sker detta stora ”om” kan 2005 bli ett bra år, menar analytikerna. Kanske det. Men 2003 blir ett tredje förlustår i rad, enligt koncernledningen. Det blir 2 miljarder back. Än har inte kostnadssänkningen spurtat om intäktsminskningen i rapporterna. Ännu bättre än SAS har ABB gått på börsen under augusti, även om fredagen erbjöd en mindre rekyl efter torsdagens jätteskutt. Plus häpnadsväckande 80 procent är ABB:s börsresultat under sista sommarmånaden 2003.

Annons
Annons
Annons