Annons
X
Annons
X

Flera svenskar vill kolonisera Mars

Århundradets dokusåpa kan snart vara här. Om tio år kan de första människorna komma att bygga bo, odla mat och kämpa för överlevnad på Mars, medan hela världen tittar på.

Bland de uttagna finns tio svenskar som söker en enkel biljett till den röda planeten.

[object Object]
Moova Spennare från Kumla är en av 1058 som kvarstår i Mars One projektet. Foto: TT

- Jag tror att det här blir det största som kommer att hända min generation. Jag skulle ångra mig om jag inte tog chansen, säger 22-åriga Moova Spennare från Kumla.

Tillsammans med drygt tusen kandidater, varav tio svenska, väntar hon på sitt livs viktigaste besked. Mer än 200 000 personer har ansökt om att få flytta till Mars. Det nederländska projektet Mars One ska nu välja ut max 40 deltagare bland de kandidater som är kvar. Deras uppdrag blir att kolonisera planeten. De fyra första bosättarna ska skickas iväg redan år 2024. Utan returbiljett.

– Naturligtvis är jag rädd, men önskan om att delta i äventyret är större än rädslan, säger Katarina Stark, kandidat från Ösmo.

Annons
X

Med sina 47 år i bagaget är hon den äldsta bland svenskarna. Om hon slutligen får resa blir hon dessutom en nära 60 år gammal astronaut. Åldern är en fördel, tycker hon.

– Eftersom det inte finns någon återvändo så tror jag att uppoffringen att lämna jorden kan bli större för de som är yngre.

När de första emigranterna eventuellt fått ner sina bopålar så ska kolonin fyllas på med nya invånare vartannat år. Från jorden ska tv-tittare kunna följa hur de flyttar in i specialanpassade hus och odlar sin egen mat. Att leva ett liv framför tv-kameran är inget som skrämmer 22-årige kandidaten Harald Frendin från Uppsala.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, det har jag inget emot. Tv-sändningar är ju ett bra sätt att få in pengar till projektet. Sedan kan livet där borta bli svårt, man ska ju överleva och få maten att växa.

  Mars One kommer att kosta miljardtals dollar som enligt planen ska betalas med hjälp av privata donationer. Tio år kvarstår tills det är dags, men uttagningen av resenärer väntas bli klar inom kort. Redan nästa år är det tänkt att träningen inför resan ska starta. Den som ångrar sig har möjlighet att hoppa av fram tills dess att raketen står inför nedräkning. Sedan är det för sent.

  – Jag vill ändå inte skaffa barn och hus, så det finns ingenting här som kan få mig stanna, säger Moova Spennare övertygat.

  TT: Men hur reagerar dina nära och kära på att du faktiskt kan bli utvald att få lämna jorden?

  – Ja, pappa tycker ju att det är häftigt, även om han kanske också tycker att jag är lite knasig. Mamma är däremot skitarg, hon ser det som ett dödsfall om jag åker.

  På Mars väntar ett helt nytt liv. Kolonin ska byggas ut, livsmedelsodlingar utökas och deltagarna kommer också att få samla in ny kunskap om planeten. Fritiden fylls av film, internet och social samvaro. Någon familjebildning bör däremot inte stå på schemat. Mars nya invånare, åtminstone de första, kommer att avrådas från att skaffa barn i rymden, eftersom möjligheterna till medicinsk vård är liten. Den som drabbas av längtan efter sin familj på jorden bör också vara beredd på att kommunikationen inte kan bli som förr.

  – Även om man kan ha radiokontakt med jorden så kan det ju ta upp till en halvtimme att bara få svar, säger 28-åriga kandidaten Carl Nettelblad från Uppsala.

  – Man kommer aldrig mer att få tala direkt med någon annan människa än de som finns i besättningen. Det är svårt att tänka sig.

  Anna K Eriksson/TT

  Annons
  Annons
  X

  Moova Spennare från Kumla är en av 1058 som kvarstår i Mars One projektet.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X