Annons
X
Annons
X

Dödssiffran stiger efter bomb i Turkiet: ”Terrordåd”

Minst 28 människor dödades och 61 skadades på onsdagen i en attack mot en buss med militärer i Ankara. Både Turkiets parlamentshus och Sveriges ambassad ligger i närheten av olycksplatsen. Som en följd av dådet ställer premiärminister Ahmet Davutoglu in sin resa till toppmötet i Bryssel.

(uppdaterad)
Oroligheterna i Turkiet

Enligt en talesman för den turkiska regeringen dog 28 människor, samtidigt som antalet skadade uppgick till 61, i den kraftiga explosionen i närheten av en militärförläggning i Turkiets huvudstad Ankara. I området har flera högt uppsatta militärer sina bostäder. Attacken riktades mot en kolonn med militärfordon, enligt Ankaras guvernör Mehmet Kiliclar.

Stora rökmoln rapporteras stiga från området. Enligt medier uppges explosionen ha inträffat några hundra meter från parlamentskvarteren och även förhållandevis nära Sveriges ambassad i Ankara, uppger Joakim Edvardsson vid UD:s presstjänst.

– Vår ambassad har följt händelsen sedan den skedde. Ambassaden fortsätter naturligtvis att ta reda på mer detaljer om vad som har hänt, säger han till TT.

Annons
X

Enligt honom har ambassaden ännu så länge inga uppgifter om att någon svensk skadats i bombdådet.

Explosionen skedde samtidigt som president Tayyip Erdoğan ska ha hållit ett hårt säkerhetsbevakat möte i presidentpalatset, skriver turkiska dagstidningen Hurriyet. På nyhetssajten visas explosionen från en övervakningsfilm.

Foto: AP

I ett tidigt skede efter attentatet pekades kurdiska PKK ut som misstänkt för att ligga bakom dådet. Misstankar riktades även mot Islamiska staten (IS), som genomfört en rad attacker mot det turkiska samhället. Så sent som för en månad sedan drabbades ett känt turistområde i Istanbul av ett bombdåd, som IS tog på sig ansvaret för. Elva turister dog i den attacken.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En talesperson för styrande partiet AKP säger att det rör sig om en terrorhandling. Även landets vice premiärminister Bekir Bozdag benämner explosionen som ett ”terrordåd” på Twitter.

  Samtidigt meddelade en talesperson för regeringen sent på onsdagen att man ännu inte vet vem som ligger bakom dådet.

  Som en följd av bombdådet i Ankara ställer den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu in en resa till Bryssel och toppmötet där.

  Artikeln uppdateras.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 2

  Explosionen inträffade i Ankara på onsdagskvällen.

  Foto: AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X