Annons
X
Annons
X

Flera skadade av blixten på Peace and Love

19 personer fördes på tisdagseftermiddagen till sjukhus efter ett blixtnedslag på Peace & Love-festivalen i Borlänge. Flera hade huvudvärk och hjärtklappning efter olyckan, men ingen fick livshotande skador.

[object Object]
De skadade togs om hand i närheten av olycksområdet innan de skickades till Falu lasarett. Foto: SCANPIX

Festligheterna på årets Peace & Love-festival hade knappt börjat när himlen över festivalområdet i går eftermiddag mörknade och regnet började ösa ner. Klockan var strax före klockan tre när blixten slog ner. Anton Uhlbäck bor strax utanför festivalområdet och hörde blixtknallen från nära håll.

– Det var en extrem smäll. Jag stod utomhus och kände hur marken skakade, säger han.

Sammanlagt fördes 19 personer till Falu lasarett, varav alla utom en person befann sig på festivalens camping när blixtnedslaget skedde. Den yngsta personen är född 1996, den äldsta 1982.

Annons
X

– Några av dem har hållit i staket av metall när blixten slog ner. De har klarat sig utan synbara skador. Men de fördes till sjukhus för observation, säger Ronny Mattsson, festivalens presschef.

Alla var vid medvetande när ambulanserna anlände. Enligt landstinget i Dalarna har ingen träffats direkt av blixten, däremot har flera av dem fått rejäla stötar. Tre personer hade på tisdagskvällen lämnat sjukhuset, tre har skrivits in, och ytterligare 13 befinner sig för observation på akutmottagningen.

– Flera har haft symptom som hjärtklappning, huvudvärk eller att det sticker i armar och fötter. Det är en säkerhetsåtgärd att de får komma till sjukhus, där man gör tester, bland annat EKG, säger Lena Sterner, som är informationschef på landstinget Dalarna.

Peace & Love-festivalen i Borlänge är Sveriges största flerdagarsfestival. Ifjol lockade festivalen 50 000 betalande besökare. I årets upplaga spelar bland andra Roxette, Lars Winnerbäck och Rihanna.

Flera besökare blev vittnen till händelsen. Johan Frykberg jobbade cirka 150 meter från olycksplatsen när blixten slog ner.

– Det var en kraftig smäll. Det var inte en vanlig blixtsmäll – den var nästan overklig. Jag tänkte direkt på festivalbesökarna, som var där ute mitt på fältet.

Polisen har inlett två förundersökningar om arbetsplatsolyckor, en för campingen och en för festivalområdet.

– Vi ska undersöka saken närmare. Det är en rutinåtgärd att vi göra två utredningar eftersom det handlar om två olycksplatser, säger Carina Nilsson, länsvakthavande befäl i Dalarnas län.

Hör av dig till redaktionen mailto:webbredaktion@svd.se
Annons
Annons
X

De skadade togs om hand i närheten av olycksområdet innan de skickades till Falu lasarett.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X