Flera sjukhus saknar skydd mot kampanjer

Södertälje sjukhus utsattes för en attack av falska rykten i sociala medier och vidtog åtgärder. Men flera andra sjukhus är oskyddade.
Södertälje sjukhus utsattes för en attack av falska rykten i sociala medier och vidtog åtgärder. Men flera andra sjukhus är oskyddade. Foto: Staffan Löwstedt

Falsk information spreds: Barn tas ur respiratorn och lämnas att dö. Personalen tar inte emot covidpatienter. När pandemin bröt ut tvingades Södertälje sjukhus freda sig mot desinformation. Men flera andra Stockholmssjukhus är fortfarande oskyddade.

Under strecket
Publicerad

Slovakiska Joj intervjuade en man som påstods vara läkare på Södertälje sjukhus och som hävdade att barn blivit allvarligt sjuka av covid 19 utan att få vård. Men det var falskt. Teveinslaget ackompanjerades med bilder från Spanien.

Foto: Skärmdump tevekanalen Joj

Rodolfo Alvarez fick rycka in som kommunikatör på Södertälje sjukhus när pandemin bröt ut och bland annat hantera en desinformationsattack.

Foto: Arkivbild: Staffan Löwstedt

Någon eller några stal loggan från Södertälje sjukhus och spred falsk information om pandemin. Rodolfo Alvarez såg till att verifiera Facebookkontot – den vita bocken i blå cirkel – och skrev det här inlägget.

– Jag hajar till, säger Andrea Liebman, senior analytiker på MSB, när hon får veta att flera Stockholmssjukhus fortfarande inte skyddat sina konton i sociala medier.

Foto: Simon Rehnström
Annons

I våras scrollade en läkare på Sahlgrenska sjukhuset i sitt Facebookflöde. Plötsligt dök ett klipp från slovakisk teve upp där en person som uppgavs vara läkare på Södertälje sjukhus vittnade om kaos, att det inte fanns någon utrustning, att vuxna och barn togs ur respiratorer och lämnades att dö. Att vårdpersonal smittades men förbjöds att testa sig, att alla var fullkomligt utmattade.

– Det spreds en bild av hur katastrofalt det var och att Sverige var ett land i panik, säger läkaren på Sahlgrenska till SvD.

Annons
Annons
Annons