Annons
X
Annons
X

Flera S-distrikt i kontakt med VU

Några distrikt vill ha en snabb process för att utse en ny partiledare. Andra överlåter till VU och partistyrelsen att avgöra hur socialdemokratins närmaste framtid ska se ut. S-distrikten står i tät kontakt med VU och partisekreterare Carin Jämtin.

På Sveavägen 68 i Stockholm håller Socialdemokraternas verkställande utskott sitt möte.

På Sveavägen 68 i Stockholm håller Socialdemokraternas verkställande utskott sitt möte. Foto: SCANPIX

Trots att det finns en förväntningar inom partiet om en moderniserad och öppen valprocess, är det nu inte läge för att sjösätta den, säger Hans Ekström, distriktsordförande i Södermanland:

– Vi inser att det nu är ett väldigt besvärligt läge att ge sig in på den resan. Det behövs ett mer stabilt läge, säger Hans Ekström till SvD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Liksom flera av distriktens företrädare tycker han inte att regeringserfarenhet bör vara något krav på en ny ordförande för Socialdemokraterna.

  Annons
  X

  – Det är en synpunkt som har varit viktig, men som blir mindre viktig ju längre tid vi har varit borta från regeringsmakten. När Moderaterna valde Fredrik Reinfeldt hade han ju noll regeringserfarenhet, och flera av de andra partiledarna saknar det, säger Hans Ekström.

  Pia Nilsson, vice ordförande i Västmanlands läns partidistrikt, vill se en snabb process för att få fram en ny partiledare.

  – Det bör inte kallas in en extrakongress, för jag anser inte att vi har den tiden. Jag hoppas och tror att VU till partistyrelsen på fredag föreslår en kandidat, berättar hur man kommit fram till den och hur man ser på fortsättningen, säger hon, och påpekar att hon framför sina personliga åsikter.

  TT: Så vem blir ny partiordförande?

  – Jaaa, det var den frågan. Jag tycker i det här läget att man måste luta sig mot erfarenhet från ett ledande uppdrag. Det behöver nödvändigtvis inte vara regerings- eller riksdagserfarenhet men är naturligtvis ett plus i kanten. Det måste också vara en person som snabbt vinner väljarnas förtroende och kan vara tydlig med vår politik, säger Pia Nilsson.

  Flera av de distrikt SvD talar med framhåller att de nu sätter sin tillit till VU och partistyrelsen att styra upp och leda valprocessen. Teres Lindberg, vice ordförande för partidistriktet i Stockholms stad, säger att ett öppet förfarande tar tid.

  – Man måste vara medveten om att en öppen process kräver lång framförhållning i ett så stort parti som vårt. Det går inte att kombinera ett val på en extrainkallad partikongress med en öppen process, säger Teres Lindberg.

  – Jag tycker snarare att en tillförordnad partiledare bör utses snabbt. Så att en ordinarie kongress som ska hållas i mars 2013, också väljer en ny partiledare. Det behövs för att partiet ska komma vidare, och för att vi ska få en seriös opposition, och inte bara fokuserar på interna diskussioner.

  Johan Persson, vice ordförande för distriktet i Kalmar län betonar vikten av en snabb process.

  – Vi är tydliga med att partistyrelsen måste ta sitt ansvar nu och utse en partiledare. Vi tror inte att vi har råd med någon amerikansk primärvalskampanj i några månader. Vi måste få ordning, reda och lugn och kunna bedriva oppositionspolitik, säger Johan Persson, vice ordförande i distriktet i Kalmar län till TT.

  Han säger att åsikterna framförts till VU, men däremot inga namn på möjliga efterträdare.

  Kalmar är Juholts hemdistrikt och händelserna kring hans avgång har väckt starka känslor.

  – Vår bild är ju att Juholt aldrig fick någon rejäl chans, att han inte fick det stöd som en partiordförande ska få i alla lägen. Men nu är vi inte i ett läge där vi ska kasta skit på varandra i partiet utan nu måste vi samla ihop oss, säger Persson.

  Han klargör dock att distriktet menar att Juholt inte heller av VU fick tillräckligt stöd.

  – Ja, visst. Vi har väldigt många medlemmar och kommunföreträdare som är väldigt irriterade på det som har hänt.

  Hans Ekström, ordförande i Sörmland, tycker att en lärdom från förra valprocessen borde vara att inte låsa fast sig vid kriterier som en ny partiordförande bör ha.

  – Det handlar mer om vilka personer som finns, och deras erfarenhet och tyngd. Det är en bedöming av personliga kvaliteter som det i slutänden handlar om, säger Hans Ekström.

  Enligt Hans Ekström, ordförande i Sörmlands S-distrikt, är det stödet för kandidaterna som styr valprocessen.

  – Finns det namn som har brett stöd i partiet, och om någon av dessa ställer upp, så kan man tänka sig en snabb process. Men även om det finns en förväntan inom partiet att man ska modernisera valberedningsprocessen så är det en ny resa och för en sådan krävs kanske en mer stabil situation.

  TT: Har ni i distrikten varit involverade i det arbetet hittills?

  – Ja. Vi har haft en dialog med personerna i VU från vår region så alla vet var vi står i olika frågor.

  Varken distrikten i Sörmland, Kalmar eller Örebro säger sig ha framfört några önskemål om vem som ska ta över som partiledare. Det har däremot Urban Ahlin, riksdagsledamot och distriktsordförande i Skaraborg, gjort säger han till TT.

  I Uppsalas S-distrikt har man ännu inte fattat något beslut om vilken form av valprocess man förordar och inte heller har distriktet någon favoritkandidat.

  Ordförande Agneta Gille är dock nöjd med insynen i vad som pågår på partihögkvarteret på Sveavägen, och med hur partiledningen hittills skött krisen.

  – Vi är väldigt nöjda med Carin Jämtins agerande. Vi är också nöjda med att man tar sig tid att diskutera igenom frågan så att det inte blir ett förhastat beslut.

  Läs mer:

  LÄS MER: Juholt: Jag avgår som partiledare

  LÄS MER: Kommentarer Reinfeldt: Tack för samarbetet

  LÄS MER: Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

  TT

  Annons
  Annons
  X

  På Sveavägen 68 i Stockholm håller Socialdemokraternas verkställande utskott sitt möte.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X