Annons

Flera politiker i Belgien gripna

Hela partistyrelsen och ett tjugotal folkvalda politiker ur det flamländska högerextrema och separatistiska partiet Vlaams Belang greps av belgisk polis på tisdagen, då de utropade Flanderns självständighet och döpte om gatan utanför regeringshuset till ”Flamländska självständighetsgatan”.

Publicerad

Jippot hade utannonserats på dagen ett år och en dag efter Belgiens senaste riksdagsval. Sedan den 13 juni förra året har landet stått utan regering, eftersom man inte lyckats komma överens om vilka som ska ingå i, eller vilken inriktning en koalitonsregering mellan vinnarna i de olika landsändarna ska ha. Bråket handlar som alltid i Belgien om hur mycket makt de olika regionerna och de två stora språkgrupperna, franska och nederländska, ska få.

Två vägskyltar på gatan Rue de la Loi (ung. lagvägen) utanför huset där den ställföreträdande premiärministern Yves Leterme, själv flamländare, täcktes över och ersattes med skylten ”Vlaamse onhanfhankelijkheidsstraat” (flamländska självständighetsgatan) och ”Republiek Vlaanderenstraat” (flamländska republikens gata).

Partiledaren Filip Dewinter sätter upp en ny gatuskylt under protesten i Bryssel.

Foto: REUTERS Bild 1 av 5

Polisen försöker hindra Gerolf Anneman att sätta upp skyltarna.

Foto: REUTERS Bild 2 av 5

Hela partistyrelsen grpes av polis.

Foto: REUTERS Bild 3 av 5

Hela partistyrelsen grpes av polis.

Foto: REUTERS Bild 4 av 5
Foto: REUTERS Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons