Annons
X
Annons
X

Flera polisanmälningar mot djurparker

Efter de senaste dagarnas avslöjanden i media om hur djuren på Parken Zoo i Eskilstuna och på Ölands Djurpark behandlats har polisen fått in flera anmälningar om djurplågeri, och dessutom startat egna utredningar kring djurparkernas agerande.

Efter tevereportaget i TV4:s Kalla Fakta och debatt i SVT har två privatpersoner anmält Parken Zoo för djurplågeri. Polisen i Sörmland har också startat en egen utredning kring eventuella brott när det gäller djurhållningen. Dessutom har Parken Zoo själv anmält ett misstänkt olaga intrång i djurparken i går kväll.

– Det stämmer, alla anmälningarna är ju kopplade till tevereportage om Parken Zoo. Dels har vi själva upprättat en egen anmälan där vi avvaktar med brottsrubriceringen, vi vill utreda vilket brott det kan röra sig om. Dels har två privatpersoner inkommit med anmälningar om djurplågeri, säger Fredrik Wallén, pressansvarig vid Polisen i Sörmland, till SvD och tillägger:

– Utredningen är i sin linda, men i nuläget kan vi alla fall inte utesluta att brott har begåtts.

Annons
X

I går kväll gjorde även Parken Zoo en egen anmälan om ett misstänkt olaga intrång i djurparken.

– Det var ganska sent i går kväll som några olovligen ska ha tagit sig in i parken. Vi sökte igenom parken hela natten med hund, men har inte hittat några obehöriga. Eftersom Parken ändå tyckte att det fanns tecken på intrång så har en polisanmälan upprättats, säger Fredrik Wallén.

Under dagen har också Parken Zoos chef Helena Olsson fått lämna sin tjänst:

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hon har gjort ett bra arbete i Parken men har varit oskicklig i sina uttalanden. Uttalandena som Helena Olsson gjort har skadat Parken Zoo, säger vd Torbjörn Bergvall till TV 4 News.

  Kalla Faktas granskning av Parken Zoo visade bland annat att flera sällsynta djur avlivades vilket gav plats åt nya djur. Till exempel avlivades en äldre pumahona och hennes två tioåriga ungar i september i fjol och det gav plats åt de nya jaguarerna. I programmet säger Helena Olsson först att pumorna avlivades för att de var för gamla.

  Ett antal av de sällsynta bongoantiloperna avlivades också. Men Olsson uppgav ändå till Kalla Fakta att de hade flyttats.

  Enligt programmet förvarades också döda djur under flera år i en frys.

  Med anledning av det som hänt på Parken Zoo och även rapporter om vanvård vid Öland Djurpark kallar Jordbruksverket nu ledningarna för samtliga djurparker i Sverige till ett krismöte nästa fredag, den 26 oktober.

  – Vi vill agera så snabbt som möjligt och har kommit överens med Svenska djurparksföreningen om att hålla mötet redan nästa vecka. Samtliga ledningar för de cirka 20 djurparker som är medlemmar i föreningen kallas till mötet. Representanter från de länsstyrelser som har många djurparker i sina län kommer också att bjudas in, säger Ingrid Eilertz som är chef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  Även Kalmarpolisen har upprättat en egen anmälan om misstänkt djurplågeri vid Ölands Djurpark efter rapporter i media. I veckan har personalen och Djurparkens ledning mottagit mordhot, skriver Östran.se, och polisen har startat en utredningen även kring detta.

  Enligt Ölands Djurparks kommunikationschef Hans Uhrus har hoten kommit under de senaste dagarna.

  – Det här har tagit en vändning som vi hoppades slippa. Flera ur personalen har kontaktats. Det handlar om mordhot. Vi tycker det är extremt jobbigt, berättar djurparkens kommunikationschef Hans Uhrus för Östran.se.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X