Flera överläkare pekas ut i största uppropet hittills

Manliga sjukhuschefer och kirurger antastar och ofredar sina läkarkollegor på sjukhus, det vittnar hundratals kvinnor om. Trakasserierna börjar ofta redan under studietiden och fortsätter in i yrkeslivet, visar vittnesmålen från det hittills största uppropet mot sexuella trakasserier, de kvinnliga läkarnas.

Under strecket
Publicerad

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, säger att det finns rädsla och oro när det sker övergrepp, men hon uppmanar utsatta att alltid höra av sig.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Det här handlar mycket om makt, en relation mellan någon i hög position och en ung oetablerad individ som hamnar i beroendeställning, säger Heidi Stensmyren.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

I det största uppropet hittills, #utantystnadsplikt, har 10 400 kvinnliga läkare och läkarstudenter samlats för att gemensamt larma om situationen på landets vårdcentraler, sjukhus och lärosäten.

Inte alla som skrivit under uppropet har själva varit utsatta, men SvD har tagit del av över 400 vittnesmål som tydligt pekar på en maktstruktur där manliga läkare, ofta högre i hierarkin, ger sig på kvinnliga kollegor eller läkarstuderande.

Annons
Annons
Annons