Flera nya attacker på Sinaihalvön

Militanta islamister anföll igår militärposteringar på den oroliga Sinaihalvön. Egypten riskerar att hamna i en negativ våldsspiral om inte Muslimska brödraskapet inkluderas i den politiska processen, enligt experten Mikael Eriksson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Morsi-anhängare kastar sten på egyptisk polis under en demonstration vid Kairo universitet.

Morsi-anhängare kastar sten på egyptisk polis under en demonstration vid Kairo universitet.

Foto: AP/MANU BRABO
Annons

Som ett brev på posten blossade striderna igår upp mellan militanta islamister och egyptiska soldater på den fattiga och oroliga Sinaihalvön. Maskerade gärningsmän, beväpnade med raketgevär, granatkastare och luftvärnskanoner, genomförde synkroniserade attacker mot ett flertal militärposteringar, som besvarade elden, skriver nyhetsbyrån AP. En regeringssoldat dödades och ytterligare tre sårades. Mikael Eriksson, säkerhetspolitisk forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar att gårdagens attacker var väntade.

– När militären koncentrerar sig till städerna tar vissa grupper tillfället i akt. Genom att utmana militären kan regionala företrädare, i en förhandlingssituation med regeringen, kräva mer inflytande och resurser. Med attackerna visar man att militären är oförmögen att kontrollera området på egen hand. Det är dessutom en region där det finns mycket vapen i omlopp, säger Mikael Eriksson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons