Flera Nobelfavoriter på andra sidan Atlanten

Nobelveckan är i full gång. Spelbolag och dagstidningar världen över spekulerar i vilket namn Horace Engdahl läser upp i Börssalen på torsdag. Trots hans kritiska uttalanden om amerikansk litteratur verkar tre författare från USA högaktuella.

Under strecket
Publicerad
Tre författare som just nu är lågoddsare i vadslagningen: Philip Roth, Joyce Carol Oates och Don DeLillo.

Tre författare som just nu är lågoddsare i vadslagningen: Philip Roth, Joyce Carol Oates och Don DeLillo.

Foto: AP
Annons

På torsdag meddelar Svenska Akademien vem som tilldelas världens mest prestigefyllda litteraturpris. Men snacket har redan börjat. Förra veckans uttalande från ständige sekreteraren Horace Engdahl om att amerikanska författare är isolerade, trångsynta och alltför känsliga inför sin egen masskultur antyder att priset kommer att gå till en författare från Europa, enligt honom ”det ledande litterära centrumet i världen”.

En titt på vadslagningsfirman Ladbrokes odds visar dock att både Joyce Carol Oates, Philip Roth och Don DeLillo finns bland de åtta författare som ger mindre än tio gånger pengarna. Men de behöver ändå inte bry sig om att bevaka telefonen, de kommer nämligen inte att få något samtal från Stockholm i veckan, enligt New York Times skribent Charles McGrath. Han menar att den som är dumdristig nog att sätta sina slantar på en vinnare gör bäst i att välja någon som amerikanska läsare aldrig hört talats om och vars böcker inte finns tillgängliga i USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons