Annons
X
Annons
X

Flera medier evakuerade i Oslo

Norska kvällstidningen Verdens Gang (VG) kontor förstördes i explosionerna. Enligt tidiga uppgifter ska ingen person ha skadats. Även två andra medier evakuerades,

Av SvD

Verdens Gang ligger mitt emot regeringsbyggnaden i Oslo. All personal har evakuerats. Byggnaden skadades i explosionen, bland annat har fönstren blåsts ut. Chefredaktören Torry Pedersen vet inte om det har riktats några hot mot redaktionen.

– Inte som jag har information om, men jag har varit på semester och det är inte säkert att jag känner till alla de senaste detaljerna, säger Torry Pedersen.

Ingen i personalen ska ha skadats, enligt de första uppgifterna. Webbredaktionen har fått provisoriska lokaler, men VG vill inte berätta var förrän de vet mer om en eventuell hotbild.

Annons
X

– Det viktigaste för oss nu är att kunna producera morgondagens tidning, säger Torry Pedersen.

Han och många andra av tidningens chefer är på semester och försöker nu ta sig in till redaktionen.

– Jag har pratat med mina medarbetare och det var en mycket dramatisk upplevelse. Ingen av dem är skadad vad jag vet, men det är skadade personer utanför byggnaden, säger Espen Egil Hansen, redaktör för digitala produkter på VG.

– Vi jobbar med att få överblick över situationen och kunna få ut tidningen nu, säger Espen Egil Hansen.

Även NTB, norska TT, som ligger i samma byggnadskomplex som VG, har evakuerats. Dessutom har TV2 evakuerats.

– Jag tror att evakueringen av TV2 beror på att man har identifierat möjliga terrormål och har höjt beredskapen. Man har pratat om ett oidentifierat paket utanför TV2, säger Helge Ögrim, redaktör på Journalisten, norska journalistförbundets tidning.

– Men jag har inte någon känsla av att terrorn är riktad mot medierna.

Övriga medier i Oslo verkar däremot inte ha evakuerats.

– Nrk är det medie som är mest närliggande, säger Helge Ögrim.

När SvD ringer till Nrk, som motsvarar svenska Svt, bekräftar en anställd att verksamheten är i full gång och att de sitter i lokalen och jobbar. De har dock ökat säkerheten.

Fler artiklar om terrordåden i Norge

Läs även

”PO har rätt om Breiviks bilder” blog.svd.se Läkare ska inte spekulera i våldets orsaker svd.se Så begick Breivik terrordåden svd.se

SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X