Flera dödade under protester i Bangkok

Slaget om Bangkok har börjat, men ingen vet hur det kommer att sluta. Kommer de tiotusentals demonstranterna att skingras och ge upp, eller faller regeringen?

Under strecket
Publicerad
En skadad demonstrant bärs bort av sina kamrater.

En skadad demonstrant bärs bort av sina kamrater.

Foto: SAKCHAI LALIT/AP
Annons

Läget är fortfarande oklart efter nästan en hel dags sammanstötningar mellan de rödklädda demonstranterna, Rödskjortorna, å ena sidan och polis och militär å den andra. Säkerhetsstyrkorna satte in eldgivning, vattenkanoner och tårgas medan demonstranterna svarade med stenar och flaskor. Sent på lördagskvällen hade drygt 170 demonstranter och poliser skadats. Då uppgavs tolv personer, varav en japansk tv-man, ha dödats – och dödssiffran fortsätter att stiga. Militären har uppmanat demonstranterna att gå med på en vapenvila.

Sammandrabbningen kom efter att Rödskjortorna på fredagen kört bort militär från en satellitstation norr om Bangkok. De krävde att Rödskjortornas avstängda tv-kanal skulle hävas och ockuperade satellitstationen utan större motstånd. Bilder från tillfället visar demonstranter som visade vapen de beslagtagit från soldaterna och det var antagligen denna förödmjukning som fick militärledningen att ta i med hårdhandskarna. Ordern är tydligen att skingra demonstrationerna, som pågått i drygt tre veckor med påföljd att flera huvudstråk genom Bangkok blockerats och varuhus och andra affärer tvingats stänga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons